Seksuaaltervisena käsitletakse seksuaalsusega seotud kehalise, emotsionaalse, vaimse ja sotsiaalse heaolu seisundit. Hea seksuaaltervise eelduseks on positiivne ja lugupidav suhtumine seksuaalsusesse ja seksuaalsuhetesse, samuti võimalus nauditavateks ja turvalisteks seksuaalkogemusteks, mis on vabad sunnist, diskrimineerimisest ja vägivallast (WHO, 2002).

Kuna laste saamine on vaid üks osa seksuaalsusest, siis on reproduktiivtervis osa seksuaaltervisest, olles seotud eeskätt ohutu raseduse, sünnituse, aga ka laste saamisest hoidumise ja selleks kasutavate meetoditega.

Tegemist on laia valdkonnaga ning ka spetsialiste, kes selle eri osadega on mitmeid – naistearstid, meestearstid, seksuoloogid, psühholoogid. Oma osa on siin ka noorte nõustamisel, sest teadlikkus seksuaalsusest, seksist ning soovimatust rasedusest ja/või suguhaigustest hoidumisest aitab ära hoida hulga muresid.

Noorte nõustamisega tegelevad Eesti kõigis suuremates linnades avatud noorte nõustamiskabinetid. Keskustes töötavad naistearstid, meestearstid, psühholoogid, ämmaemandad ning sotsiaaltöötajad. Eesmärk on noorte harimine võimalikult varakult. Nõustamine on tasuta ja privaatne, võib ennast eelnevalt vastuvõtule registreerida või lihtsalt kohale tulla.

Kui aga kahtlustad endal mõnd suguhaigust, siis aitab samuti naistearst, meestearst või naha- ja suguhaiguste arst. On ka diskreetseid viise osade haiguse koduseks testimiseks.