Viis aastat tagasi ei teadnud paljud mida tähendavad sõnad kinesioteip või kinesioteipimine. Tänaseks on kinesioteip paljudele meie hulgast asendamatu abi.

Kuna siiski leidub veel neid, kes imestavad värviliste ribade üle inimese kehal, on siinkohal võimalus jagada teadmisi nii kinesioteibi kui ka teipimise osas. Sõna kinesio on tuletatud sõnast kinesioloogia ja see tähendab liikumist. Kinesioteipimise meetod on Eestis tänu koolitustele ja patsientide heale tagasisidele leidnud kasutamist nii spordis, füsioteraapias kui ka koduses ravis.

Tulenevalt kinesioteibi omadustest on selle kasutusvõimalused väga laialdased. Kinesioteip on valmistatud puuvillasest kangast ja tehtud sama elastseks nagu meie nahk. Kaetud on ta soojusega aktiveeruva akrüülliimiga. Seda tuleb meeles pidada teibi paigaldamisel, hõõrumine aitab sellel paremini liimuda keha pinnale. Peamised vaevused millede puhul kinesioteipi kasutatakse on kõik skeletilihassüsteemiga seotud pinged ja valud. Kõige tüüpilisemalt alaseljavalu, kaelapinge, põlveliigese valu jne. Teip toimib väga hästi tursete ja sinikate korral. Lisaks on võimalik leevendada näiteks menstruatsioonivalu ja seedehäireid. Kinesioteibi mõju sõltub peaasjalikult teibi paigaldamise oskusest ja põhimõtete tundmisest. Kinesioteipide värvid ei erista teibi tugevust ega mõjusust, kõik on sarnaselt valmistatud. Kuna teip on elastne ja hästi hingav, võib teip püsida nahal kuni 5 päeva. Kinesioteip on veekindel, ta püsib pikkadel treeningutel, ujudes ja dušši all käies.

Kinesioteip ei sisalda mingeid medikamente, ega allergilisi aineid, selle toimet võib seletada alljärgnevalt: Kui lihased on ületöötanud või muul viisil traumeeritud, siis nad lähevad põletikulisteks ja tursuvad. Tursunud lihas avaldab seespoolt survet nahale, mistõttu aeglustub nende vahele surutud lümfiringe, lümfivedeliku kuhjumisel aktiveeruvad valuretseptorid. Retseptoritest lähtuvad valuimpulsid pidurdavad reflektoorselt lihase tööd, mistõttu need jäigastuvad ja nõrgenevad. Sellise lihase talitlus on häiritud, ning valulik. Tekkivat valu-spasm-valu tsüklit on võimalik kinesioteibi asetamisega kõrvaldada. Kinesioteibi toimemehhanism seisneb selles, et kui lihas viia teibi asetamisel venitatusse, siis teip ja selle all asetsev nahk moodustavad algasendisse tuues väikeseid kortsukesi. Kortsukesed tekitavad nn naha ülesse tõstmise efekti, mille tulemusena suureneb vaba ruum naha ja nahaaluse koe vahel, paraneb lümfivedeliku ringlus. Valuvaba liigutamine koos teibi pideva nahka tõstva toimega kiirendab oluliselt kudede taastumist.

Parima tulemuse tagab kindlasti koolitatud spetsialisti poolt tehtud teipimine, kuid järgides alltoodud näpunäiteid saab kinesio teibi asetamisega hakkama igaüks.

Kinesio teipimise peamised põhimõtted:
Teibitav ala peab olema puhas ja karvadeta.
Lihas millele teibi asetad peab olema venitatud asendis (või nahk lihase kohal).
Lõika teibiotsad ümaraks nii püsib teip kauem.
Teip on elastne, kuid ära venita seda nahale asetades liigselt.
Peale teibiriba asetamist hõõru seda natuke, soojusega liimub see paremini.
Kehaosa algasendisse tuues peab teip koos nahapinnaga tekitama lained või kortsud.
Teibi võid jätta kehaosale mitmeks päevaks.
Teip eemalda nahalt rahulikult (pigem nahka teibilt ära surudes).

Alaseljavalu:

Lõika kaks u 20 cm pikkust teibiriba. Ettekummardamine viib lihase venitusasendisse. Aseta pingeta teibi ots ristluu piirkonda,ülejäänud teibiriba aseta selgroosirgestaja lihasele. Teipi ei tasuks paigaldamisel palju venitada. Piisab sellisest venitusest, mis teibile sellelt paberi eemaldamisega tekib.

Lisaks on ilmunud uurimustöid teemal kinesioteibi kasutamisest haava ja armide ravis. Kindlasti tekib teil küsimus, et miks kasutada kinesioteipi haavade ravimisel? Hüübinud veri moodustab kõva kooriku, takistades sellega uute rakkude teket ning naha paranemisprotsessi. Selleks on soovitav hoida paranemiskeskkond niiskena, kuid mitte umbsena. Kinesioteip on valmistatud kangast, mis laseb õhku läbi, kolmekordne kinesioteip tagab piisava hapniku juurde pääsu haavale, et ei tekiks koorikut. Lisaks on kinesioteip elastne ja nahal hästi püsiv ning aitab eemaldada turset. Selleks, et kasutada kinesioteipi haaval, tuleb haav esmalt puhastada, siis kinesioteibi liimuvad pooled omavahel kokku kleepida ja asetada antud kinesioteibist tekitatud marli haavale. Marli võiks hoida niiske. Peale tuleb kleepida kinesioteibi riba, mis on suurem haavast ja katab kogu pinna. Kindlasti tuleb vältida kinesioteibi liimi sattumist lahtisele haavale. Sellist haavaaplikatsiooni võib sõltuvalt haavast vahetada 1-3 päeva tagant. Kui haav on armistunud, võib kinesioteibi kerge pingega asetada otse armile. Sellise aplikatsiooni kasutamine 1-3kuu jooksul vähendab armi liitelisust ja muudab armi vähemmärgatavaks.

Ebamugavustunne ja sümptomite püsimine on peamine negatiivne mõju, mida valesti paigaldatud kinesioteip endaga kaasa toob.

Soovitan kindlasti proovida kinesioteipimist ennem kui valuvaigistite järele haarate, laske oma kehal ise paraneda.

Lauri Rannama

Füsioterapeut ja koolitaja