Oomega-3 rasvhapetel, eelkõige EPA-l (eikosapentaeenhappel) ja DHA-l (dokosaheksaeenhappel), on uuringutega tõestatud positiivne toime nii laste kui täiskasvanute südamele, ajule ja mälule, nägemisele ning kogu organismi arengule ja immuunsusele. Oomega-3 rasvhapped on vajalikud nägemise normaalseks arenguks ja nägemisteravuse säilitamiseks. Lisaks aitavad need langetada vererõhku ja normaliseerida kolesterooli taset veres, parandavad vere hüübivust ja muudavad veresoonte seinad elastseks.
Terviseorganisatsioonid soovitavad alustada lapsele kalamaksaõlis sisalduva D-vitamiini andmisega juba alates neljandast elunädalast. Samuti on oluline oomega-3 rasvhapete tarvitamine raseduse viimasel trimestril ja imetamise ajal, kuna need soodustavad lapse aju ja silmade arengut, ema paremat rasedusaegset tervist ja vähendavad enneaegse sünnituse riski. Norra lastearst Hellandi uuring kinnitas, et oomega-3 rasvhapete lisamine naise toidule raseduse ja imetamise ajal annab positiivse efekti lapse hilisemale vaimsele arengule – õppimis- ja keskendumisvõimele. Kalamaksaõli kasutanud emade lastel oli 4% kõrgem IQ tase, võrreldes taimeõli kasutanud emade lastega.
Vastavalt Eesti Toitumis-ja liikumissoovitustele on oomega-6- ja oomega-3-rasvhapete omavaheline suhe 2:1, kuid meie tarbitavas toidus on see suhe umbes 20:1. Oomega-6-rasvhapete rohkus toidus viitab mitmete haiguste riski kasvule, näiteks aterosklerootilisele südamehaigusele, osteoporoosile, astmale, äkksurmale, ekseemidele. Seetõttu on oluline suurendada just oomega-3 rasvhapete tarbimist. (www.toitumine.ee; www.terviseinfo.ee).
Tihtilugu me ei seosta paljude sümptomite ilmnemist oomega- 3 puudulikkusega ja seda just seetõttu, et need sümptomid on omased ka mõnele teisele haigusele. Esimesed märgid, mis viitavad rasvhapete puudulikkusele on kuiv nahk ja juuksed, rabedad ja kergesti murduvad küüned, väikesed karedad laigud nahal, kõõm, kesine mälu ja keskendumisvõime, silmade kuivus ja sügelus, meeleolukõikumised, halvenenud unekvaliteet, liigesevalu
Oomega-3 allikad sinu toidulaual!
Parimaks oomega-3 allikaks on rasvased kalad nagu makrell, sardiin, lõhe, heeringas, tuunikala. Lisaks pähklid, lina ja chia seemned. Kuna meie toidulauale ei satu kala ja pähkleid-seemneid piisavalt tihti, et kätte saada vajalik kogus kasulikke rasvhappeid, on väga heaks alternatiiviks kalamaksaõli toidulisandid. Kalamaksaõli sisaldab lisaks oomega-3 rasvhapetele ka rasvlahustuvaid A ja D3 vitamiine, millest viimase puudus on hiljutiste uuringute kohaselt väga suurel hulgal eestlastel.
Oomega-3 toidulisandi valimisel peaks pöörama tähelepanu oomega-3 rasvhapete (EPA ja DHA) ja kalaõli sisaldusele, sest oomega-3 kogus ei ole samaväärne pakendil mainitud kalaõli kogusega. Tervislik ja vajalik päevane annus EPA/DHA on inimesele alates 250-1000mg päevas. Keskmiselt meie toitumisharjumuste juures ma saavutame sellest murdosa.
Parima kvaliteediga Möller’s kalaõli ja kalamaksaõli tooted sisaldavad optimaalses koguses oomega-3 rasvhappeid. Möllerśi tootevalik on väga suur, kalamaksaõli on saadaval nii vedelal kujul (kõigile sobivate maitsekooslustega naturaalsest sidruni ja tutti-frutti maitseni) kui ka kapslite näol. Eraldi on mõeldud ka lastele, kelle jaoks on loodud Möllerś Junior tootesari puuvilja ja maasikamaitselised geelist kalakesed, et tarbimine oleks mängulisem ja maitsvam. Just lastele avalduvat omega-3 mõju on palju uuritud ja on tõestatud selle äärmiselt kasulik mõju arengule imikueast alates.
VÄÄRT NÕU! Tarvita oma igapäevast omega-3 toidulisandit alati peale sööki ja hoidu soojade jookide-söökide tarbimisest vähemalt 20 minuti vältel peale O3 tarvitamist. Nii väldid ebameeldivat õhu iseeneslik väljumine maost suhu, millega tavaliselt kaasneb tavaliselt korisev heli ja ebameeldiv maitse!
See on sinu ja sinu lähedaste elu, muuda see suurepäraseks tugevdades tervist Möller’s toodetega!