Valitsus kiitis 19.septembri istungil heaks ning saatis Riigikogule arutamiseks ravimiseaduse muutmise eelnõu, mis annab haiglaapteekidele õiguse ravimeid sisse vedada. Muudatuse eesmärk on suurendada haiglatele ja seeläbi patsientidele ravimite kättesaadavust ning elavdada konkurentsi ravimihulgimüüjate vahel. Lisaks võimaldab eelnõu haiglatel paremini planeerida oma ravimivarusid ja -kulusid ning tugevdada kriisivalmidust.

Hetkel kehtiva seaduse kohaselt haiglaapteegil endal ravimite sisseveo õigust ei ole ja seega peab ta ravimeid hankima Eestis registreeritud hulgimüüjatelt. Eelnõu laiendab haiglaapteekidele võimalike ravimite tarnijate ringi, lubades haiglate hankepakkumistel osaleda lisaks Eestis registreeritutele ka nõuetekohastel Euroopa Liidu ravimite hulgimüüjatel.

Terviseminister Riina Sikkut selgitas, et muudatus annab haiglatele suurema paindlikkuse, kiirema tegutsemise ning eeldatavalt madalamad kulud. „Haiglaapteekidel on sisseveoõigus mitmes Euroopa riigis, näiteks ka Soomes ja Leedus. Me ei leiuta uut lahendust, vaid täiendame praegust süsteemi,” tõdes Riina Sikkut.

Lisaks haiglates asuvatele haiglaapteekidele saaks ka haiglaapteegi tegevusloa alusel tegutsev Kaitseväe Keskapteek kasutada kavandatud võimalust.  “Kriisivalmiduse suurendamine ravimitega varustamisel on meie jaoks oluline.  Näeme, et muudatus võimaldaks kaitsekulutuste suures pildis ka seda protsessi ning kulutusi paremini juhtida,” kommenteeris  kaitseväe peaarst kolonelleitnant dr Ahti Varblane.

Muudatus ei anna haiglaapteekidele ravimite hulgi- ega jaemüügi õigusi ega kohustust ravimeid ise sisse vedada. Samuti pole muudatus mõeldud äritegevuseks: haiglaapteegid ei saa rakendada ravimitele juurdehindlust ega osaleda teiste haiglate hankepakkumistel. Eelnõu vastuvõtmisel on Eesti ravimite hulgimüüjatel endiselt võimalus osaleda haiglate hankepakkumistel ja sobiva hinna ning tootevaliku pakkumisel ravimeid haiglatele turustada.

Selle aasta 1. aprilli seisuga on Ravimiameti andmetel Eestis kokku 24 haiglaapteeki. Enamus neist asuvad haiglavõrgu arengukava haiglates, kuid kõigil neil haiglatel ei ole oma haiglaapteeki. Sellisel juhul varustab haiglat kokkuleppeliselt mõne teise haigla haiglaapteek.

Müük haiglaapteekidele on aasta-aastalt suurenenud. 2023. a Ravimiameti statistika alusel moodustab haiglaapteekidele müüdud ravimite kogusumma ca 129 mln eurot ehk 28% kogu hulgimüügiturust.

Sotsiaalministeerium
PRESSITEADE
19.09.2024

Päisefoto: Envato Elements. Pilt on illustratiivne.