Immunoprofülaktika ekspertkomisjon soovitab sel sügisel COVID-19 vastu vaktsineerimist riskirühmadele, kuhu kuuluvad 60+ vanused ja riskihaigustega lapsed ning täiskasvanud. Seda juhul, kui neil on viimasest vaktsineerimisest või COVID-19 läbipõdemisest möödunud enam kui 6 kuud.

Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskuse andmetel on Eestis üle 355 000 inimese vanuses 60+, kel on rohkem kui 6 kuud möödas viimasest COVID-19 vastu vaktsineerimisest või selle haiguse põdemisest.

Immunoprofülaktika ekspertkomisjoni liige, perearst dr Marje Oona tõdes, et COVID-19 haigus on muutunud leebemaks ning koos sellega uuendas komisjoni soovitusi. „Soovitame eakatel ja riskihaigustega inimestel, kel on siiski oht raskelt haigestuda, end sel sügisel COVID-19 vastu vaktsineerida. Tõhustusdoose enam ei loendata ja COVID-19 läbipõdemine on võrdsustatud ühe doosiga. See on kooskõlas ka Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) ning Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskuse (ECDC) soovitustega ja erinevate riikide praktikaga,“ selgitas doktor.

Soovitame eakatel ja riskihaigustega inimestel, kel on siiski oht raskelt haigestuda, end sel sügisel COVID-19 vastu vaktsineerida.

Dr Oona tuletab meelde, et COVID-19 ja gripivaktsiini võib koos manustada ka samal päeval, ainult et süsted tuleb teha erinevasse õlga. „Mis puudutab riskirühmade väliseid inimesi, siis ka nemad võivad end vaktsineerida COVID-19 vastu, kui tervishoiutöötaja hinnangul on see otstarbekas,“ täpsustas dr Marje Oona.

Selle aasta sügis-talvisel hooajal soovitab ekspertkomisjon COVID-19 vastasel vaktsineerimisel kasutada eelkõige neid vaktsiine, mis annavad epidemioloogilist olukorda ja ringlevaid COVID-19 tüvesid arvestades kõige parema kaitse. „Kui uuemate COVID-19 alamtüvede vastu kohaldatud vaktsiinid saavad kasutusloa ja jõuavad Eestisse, teavitavad avalikkust sellest Ravimiamet ja Tervisekassa,“ kommenteeris dr Marje Oona algavat vaktsineerimishooaega.

Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskuse andmetel on Eestis üle 355 000 inimese vanuses 60+, kel on rohkem kui 6 kuud möödas viimasest COVID-19 vastu vaktsineerimisest või selle haiguse põdemisest.

Neeme Raidvere, Sotsiaalministeeriumi uudised

Sotsiaalministeeriumi infograafika võtab ekspertkomisjoni nõuanded ülevaatlikult kokku. Foto: Sotsiaalministeerium

Sotsiaalministeeriumi infograafika võtab ekspertkomisjoni nõuanded ülevaatlikult kokku. Foto: Sotsiaalministeerium