Täna toimub Tallinna Lastehaigla Vaimse Tervise Keskuse aastakonverents „Teadlikumalt koos ehk kuidas toetada suitsidaalset noort ja tema peret“.

Tänavuse aastakonverentsi peateemaks on suitsidaalne noor ja tema pere. Konverentsi ettekanded käsitlevad suitsidaalset noort riikliku, haridussüsteemi, perearsti, pere ja lähedaste ning psühhiaatriakliiniku pilgu läbi, püüdes leida ennetus- ja toetusvõimalusi teravale ning tundlikule probleemile.

Anne Kleinberg, Tallinna Lastehaigla psühhiaatriakliiniku juhataja. Foto: Ülo Veldre

Anne Kleinberg, Tallinna Lastehaigla psühhiaatriakliiniku juhataja. Foto: Ülo Veldre

Vaimse Tervise Keskuse aastakonverentsi avavad Tallinna Lastehaigla juhatuse esimees Konstantin Rebrov ja Tallinna Lastehaigla psühhiaatriakliiniku ning Vaimse Tervise Keskuse juhataja Anne Kleinberg.

Tallinna Lastehaigla psühhiaatriakliiniku juhataja ja Vaimse Tervise Keskuse juht Anne Kleinberg ütles, et suitsidaalse nooruki käsitlus on meie aastakonverentside raames plaanis juba teist korda. “Haiglaravile jõudnud on jäämäe tipp, sellest olulisem on jõuda laste ja noorukite jaoks turvalise elu- ja koolikeskkonnani, vajadusel pikaajalist abi pakkuvate teraapiakeskusteni ja piisava psühhiaatrilise ambulatoorse abi võimalusteni,” tõdes Kleinberg.

Haiglaravile jõudnud on jäämäe tipp, sellest olulisem on jõuda laste ja noorukite jaoks turvalise elu- ja koolikeskkonnani.

Tallinna Lastehaigla juhatuse esimehe Konstantin Rebrovi sõnul on Tallinna Lastehaigla töötajad on teinud väga head tööd suitsiidikatse sooritanud laste ja noorukite päästmisel ja ravimisel. “Eriti tänuväärne on Laste Vaimse Keskuse töötajate professionaalne tegevus, kes aitavad ära hoida uusi juhtumeid. Sarnaselt liiklussurmade vähendamisele tuleks ka suitsiidide vähendamiseks töötada üleriigiliselt välja null-visioon, milleks käesolev konverents loob hea baasi,” lisas Rebrov.

Konverentsi peaettekande teeb Berni ülikooli laste- ja noorukite osakonna juhataja, psühhiaatriaprofessor Michael Kaess, käsitledes suitsidaalset noort riskist ennetuseni.

Konverentsi ettekanded teevad Tallinna Ülikooli doktorant-nooremteadur Käthlin Mikiver, Haridus- ja Teadusministeeriumi kaasava hariduse valdkonna projektijuht Gerttu Aavik, lapsevanem Aule Sagen, Peaasi.ee haridusvaldkonna tegevjuht Anna-Kaisa Oidermaa, haridusvaldkonna juht Marit Kannelmäe-Geerts, kogemusekspert ja grupijuht Eva Koženevski, Laagri perearstikeskuse perearst Triinu-Mari Ots ja vaimse tervise õde Gerli Rand, Tallinna Lastehaigla Vaimse Tervise Keskuse arstid, kliinilised psühholoogid Ailen Suurtee ja Triinu-Ojalo ning psühhiaater Ere Vasli.

Konverentsi lõpus toimub paneelarutelu esinejatega.

Svea Talving, SA Tallinna Lastehaigla avalike suhete ja turunduse juht