1.–7. augustil tähistatakse üle kogu maailma rinnaga toitmise nädalat, mille üldine eesmärk on julgustada emasid imetama ning parandada seeläbi imikute tervist. Kliinikumi ämmaemandatest imetamisnõustajad jagavad sel puhul nii tasuta nõu veebiloengutes kui ka ootavad tulevasi ja praegusi emasid vestlusringidesse Autovabaduse puiesteel.

Kliinikumi naistekliiniku perekeskuse ämmaemandusjuhi Marrit Kanna sõnul on käesoleval aastal nädala fookuses töötavate vanemate toetamine rinnaga toitmise jätkumiseks. „Vastsündinu ja imiku rinnaga toitmine on parim meetod selleks, et pakkuda lapsele kasvamiseks ja arenguks vajalikku,” ütles Kanna. Tema sõnul soovitab Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) ainult rinnapiimaga toitmist kuni lapse kuuenda elukuuni ning imetamist koos lisatoiduga lapse teise eluaastani.

Rinnapiima saavatel lastel esineb vähem seedeprobleeme, põletikulisi haigusi ja allergiaid.

“Rinnapiim sisaldab kõiki vastsündinu ja imiku arenguks vajalikke toitaineid ning uurimistulemused kinnitavad, et imetamisel on märkimisväärne kasu nii laste kui emade tervisele ja heaolule,” lisas Kanna. “Rinnapiima saavatel lastel esineb vähem seedeprobleeme, põletikulisi haigusi ja allergiaid. Rinnapiim kaitseb last nakkuste eest, sisaldades komponente, mida imiku piimasegudes ei ole – hormoone, ensüüme, kasvufaktoreid, asendamatuid rasvhappeid ja immunoloogilisi kaitsefaktoreid,“ loetles rinnaga toitmise eeliseid Marrit Kanna.

Kanna lisas veel, et emadel soodustab imetamine kiiremat sünnitusjärgset taastumist: „Imetanud naistel on väiksem risk haigestuda rinnanäärme- või munasarjavähki ja väheneb osteoporoosi risk menopausi perioodil. Kiiremini väheneb ka rasedusaegne lisakaal. Imetamine soodustab ema- ja lapse kiindumussuhte teket, suurendab empaatiat ja sotsiaalset turvatunnet hilisemas elus.“

Vestlusringid imetamise alustamisest ja muredest

Kliinikumi naistekliinik tähistab imetamise nädalat kolmapäeval, 2. augustil Autovabaduse puiesteel. Ajavahemikus 11.00–14.00 viivad ämmaemandatest imetamisnõustajad Jekaterina Kalamees, Karolin Köörna ja Anni Pilvar läbi kolm vestlusringi, mis keskenduvad rinnaga toitmise alustamisele, imetamise kõige sagedasematele muredele ning vaimsele tervisele imetamise ajal.

Vestlusringidesse oodatakse kõiki rinnaga toitvaid emasid, nende peresid ja ka beebiootel naisi, kes soovivad rohkem infot imetamise kohta. Vestlusringid on osalustasuta ning rohkem infot asub Kliinikumi kodulehel või Facebookis.

„Neile, kel ei ole võimalik Autovabaduse puiesteele vestlusringidesse tulla, pakub Kliinikumi perekool rinnaga toitmise nädalal tasuta veebiloenguid. „Imetamise veebiloenguid saab vaadata perioodil 1.–7. augusti 2023 ning loengutele registreerimine on avatud alates 24. juulist,“ lisas Kliinikumi ämmaemandusjuht.

Helen Kaju, Tartu Ülikooli Kliinikumi kommunikatsioon