Kuressaare Haigla rõõmustab, et dr Jaanus Ellermaa on tagasi kodusaarel. Loe intervjuud dr Ellermaaga.

Operatsioonilaual pikali olles ning rippuvate erksate lampidega tõtt vaadates, kostub vasaku õla poolt rahulik hääl – anestesioloog ja intensiivravi arst dr Jaanus Ellermaa seletab endale omasel rahulikul moel, mis nüüd kohe toimuma hakkab ning leevendab patsiendi ärevust.

Kui dr Ellermaa just intensiivravi osakonnas valvet ei pea, hoolitseb ta narkoosiarstina selle eest, et patsiendi jaoks on valitud parim anesteesia meetod ja ravimite doosid. Koos anestesisti ehk narkoosiõega on ta terve operatsiooni vältel patsiendi läheduses ning jälgib, et organismi elutähtsad funktsioonid oleksid tasakaalus.

Varem Ida-Tallinna Keskhaigla anestesioloogia- ja intensiivravikeskuse juhatajana töötanud dr Jaanus Ellermaa ütleb intensiivraviarstiks olemise kohta, et tegu ei ole just sellise valdkonnaga, kus näeb oma tööle positiivset tagasisidet: „Niipea kui patsiendil hakkab parem, viiakse ta üle teise osakonda ning seda hetke, mil ta koju saab, meie siin ei näe.“

Kuressaare haiglas lisab mitmekesisust see, et intensiivravi arstil tuleb valve ajal tegeleda ka teiste erialade patsientidega (siseerialadel aktiivne valve puudub), stimuleerivat väljakutset pakub eelkõige diagnostika.

Dr Ellermaa töötas varasemalt 3. astme intensiivravi osakonnas, mis suure haigla mõistes tähendab seda, et osakonnas viibivad väga raskes seisus inimesed. „Raskelt haiged kipuvad ka rohkem surema, mistõttu on emotsionaalne tagasiside sellises valdkonnas muidugi viletsam. 3. astme intensiivist liiguvad patsiendid edasi üldosakonda ja vahel taastusravisse, seetõttu näeb intensiivravi arst harva lõplikku paranemisprotsessi. Kuressaare haiglas lisab mitmekesisust see, et intensiivravi arstil tuleb valve ajal tegeleda ka teiste erialade patsientidega (siseerialadel aktiivne valve puudub), stimuleerivat väljakutset pakub eelkõige diagnostika. Patsiendid viibivad Kuressaare intensiivravi osakonnas veidi kauem, kuna nii 2. kui 3. astme voodikohad on samas osakonnas, mis omakorda võimaldab näha raskest seisundist taastuvaid inimesi tavalisest kauem. See on vahelduseks päris värskendav,“ sõnas ta.

Kodusaarele kolis dr. Ellermaa tagasi 2022. aasta septembris ning tõdes, et see oli põlise saarlase jaoks igati loogiline käik. Kuigi dr. Ellermaa teadis alati, et tahab kodusaarele tagasi tulla, võttis selle teadmise realiseerimine omajagu aega…

Täispikka intervjuud saad lugeda Kuressaare Haigla kodulehelt SIIN.

Kuressaare Haigla uudised