Unevihu vastab küsimustele „Miks me magame?“ ja „Kui Palju võib magada?“ ning annab asjalikku nõu, kuidas hea uni endale tagada. Unevihk on tööriist, mida saad kasutada enda unehügieeni parandamiseks.

Uued, äsja valminud peaasi.ee töövihud “Minu unevihk” ja “Minu unevihk noortele” saab TASUTA tellida Tervisekassa kodulehelt. Sealt saab alla laadida ka vihude PDF-e.

Mis on UNEVIHK?

Vihk on abimaterjal, mille abil teha märkmeid enda une kohta. Kuvatõmmis: Tervisekassa

Vihk on abimaterjal, mille abil teha märkmeid enda une kohta. Kuvatõmmis: Tervisekassa

Tervisekassa tutvustuse kohaselt on unevihk teadlikult valitud kahemõtteline sõna. „Vihk on abimaterjal, mille abil teha märkmeid enda une kohta. Teisalt suunab vihk tähelepanu asjaoludele, mida me harilikult ei märka või peame tavaliseks: normaalne ja värskendav uni on justkui enesestmõistetav. Kui uni on agaebaregulaarne, öö keeruline ja me ei puhka välja, märkame seda kohe,“ tutvustab vihk end ise.

„Unekvaliteedi muutuse märkamine on tähtis ka seetõttu, et see on üks olulistest signaalidest, mis hoiatab, et vaimsetervisega on lood kehvasti.“  Vihus lähenetakse uneteemale lihtsalt ning pakutakse välja võimalusi, kuidas enda und paremini jälgida.

Väike väljavõte unevihust:

  • Miks on uni kasulik? Uuringud kinnitavad järjepidevalt ja üksmeelselt, et unel on ülioluline roll, sest see:
  • Une mõju ajule on kahepoolne: uni
  • Juba mõne kehvasti magatud öö järel tasub omauneharjumused ja und soodustavate tehnikate tagavara üle vaadata – tavaliselt on sellest kasu.
  • Kui une häiritus muutub püsivaks ja hakkab mõjutama päevast enesetunnet, on vaja otsida ka professionaalset abi.
  • Reeglina kujuneb püsiv ehk krooniline unetus välja 1–3kuu jooksul.

Lisaks soovitab Tervisekassa uneprobleemide korral otsida professionaalset abi ning alustada abi otsimist oma perearstist!

Unevihusid saab tellida ja alla laadida Tervisekassa kodulehel SIIN: „Minu unevihk“„Minu unevihk noortele“. 

Unevihkute PDF: Minu unevihk ja Minu unevihk noortele

Tervisekassa