Päike on mõnus ja soe ning annab organismile vajalikku D-vitamiini, kuid päiksega kaasneb ka omajagu ohte. Lisaks nahale tuleb päikse eest kaitsta ka silmi, sest liigne UV-kiirgus võib tekitada neile tõsist kahju.

Viljandi haigla silmaarsti dr Anne-Liis Matsoni sõnul võib UV-kiirgus pikemalt päikese käes viibides kahjustada nii silmaümbruse nahka, silma pindmisi kudesid kui ka silmaläätse ja silmapõhja, samuti suureneb ka silmahaiguste risk.

Ultraviolettkiirgus aitab kaasa selliste silmahaiguste tekkele nagu hallkae, silma- ja silmaümbruse naha kasvajad ning silma pinna limaskesta paksenemine ehk tiibkile.

„Ultraviolettkiirgus aitab kaasa selliste silmahaiguste tekkele nagu hallkae, silma- ja silmaümbruse naha kasvajad ning silma pinna limaskesta paksenemine ehk tiibkile. Samuti näitavad osad uuringud, et vanemas eas esineva silmapõhja haiguse, maakuli degeneratsiooni, tekkele võib aidata kaasa elu jooksul rohkelt kaitseta päikese käes viibimine,“ kirjeldas dr Matson, „Olles pika päeva päikese käes mere peal, rannas või mägedes võib tekkida ka äge silmahaigus fotokeratiit, mille korral kahjustuvad sarvkesta pindmise kihi rakud. Inimene kaebab udust nägemist, silmavalu ja silmade tugevat vesitsust. See seisund on aga õnneks küllaltki kiiresti paranev. Niisutavate tilkade abiga paraneb sarvkesta pindmine kiht 1-3 päeva jooksul ja püsivat kahjustust ei teki.“

Silmi tuleb päikse eest tõhusalt kaitsta

Lapse silmalääts on läbipaistvam ja laseb rohkem päiksekiirgust silma sisse, mistõttu on lapse silmad päikesest enam mõjutatud. Foto: Pixabay

Lapse silmalääts on läbipaistvam ja laseb rohkem päiksekiirgust silma sisse, mistõttu on lapse silmad päikesest enam mõjutatud. Foto: Pixabay

Osa inimesi usub, et päiksesse vaatamine on tervisele hea, kuid dr Matson ütles, et nii see ei ole ning silmi tuleb igal juhul liigse päikse eest kaitsta.

„Kunagi ei tohi otse päiksesse vaadata, ka mitte päikseprillidega ja ka mitte päiksevarjutuse ajal ilma spetsiaalse päikesevarjutuse kaitseprillita, kuna see võib tekitada pöördumatu kahjustuse silma kollatähnis ehk silmapõhja piirkonnas, mis vastutab silma täpse keskosa nägemise eest,” selgitas dr Matson. “Otse päiksesse vaatamine kasvõi mõni sekund võib inimesele tekitada laigu või pimeala keskosa nägemise piirkonda, mis ei pruugi täielikult ära kaduda, kuna kollatähni piirkonna rakkude kahjustus on pöördumatu.”

Silmaarsti sõnul on peamine silmade kaitsmise viis kasutada kvaliteetseid päikseprille.

„Endale päikseprille valides on oluline jälgida, et neil oleks 100% UV kaitse ehk siis, et oleks olemas kaitse nii ühtlase intensiivsusega UV-A kui ka UV-B kiirguse eest, mis on ohtlikum ning intensiivsem just kevadest sügiseni. UV-kaitse olemasolu päikeseprillidel ei tähenda alati, et prillid oleks väga kallid ja teistpidi ei ole teinekord kallitel firmaprillidel korralikku UV-kaitset. Soovituslik on päikeseprillid soetada optikapoest ja küsida huvi pakkuva prillipaari kohta eraldi üle, kas 100% UV-kaitse on olemas,“ selgitas dr Matson lisades, et lisaks UV-kaitsele on päikeseprillide puhul oluline, et need kataksid nii silma kui silmaümbruse. Seejuures on soovitav eelistada suuremate klaasidega mudeleid, et vähendada UV-kiirguse jõudmist silma prilliraamide kõrvalt.

Samuti soovitab ta kanda suvisel ajal nägu varjavat peakatet, mis aitab ka tõhusalt vähendada silma jõudvat UV-kiirgust ja ennetada teatud silmahaiguste teket.

Kaitsta tuleb ka laste silmi

Dr Matsoni sõnul on oluline kaitsta silmi päikese eest alates lapseeast. „Nii nagu nahale on ka silmadele UV-kiirguse kahjulik mõju kumuleeruv, mis tähendab, et päikese kahjulik mõju silmadele koguneb terve elu jooksul ja silmakahjustused võivad rohkelt kaitsmata päikse käes viibinud inimestel tekkida alles keskeas või hiljem,“ ütles ta, „Lapsed veedavad üldjuhul rohkem aega õues päikse käes kui täiskasvanud ning nende silmalääts on ka läbipaistvam ja laseb rohkem päiksekiirgust silma sisse, mistõttu on nad päikesest enam mõjutatud. Arvatakse, et inimene saab kuni poole elu jooksul UV-kiirgusest põhjustatud kahjustusest kätte juba lapseeas. Seetõttu on oluline juba päris väikeste laste silmi päikese eest kaitsta.“

Inimene saab kuni poole elu jooksul UV-kiirgusest põhjustatud kahjustusest kätte juba lapseeas.

Silmaarst lisas, et veel peaksid päikese eest eriti hoolsalt oma silmi kaitsma inimesed, kes võtavad ravimeid, mis muudavad naha ja silmad päikesele tundlikumaks. „Näiteks muudab teatud rahustite, diureetikute, antibeebipillide ja antibiootikumide võtmine inimese päikesele tundlikkumaks,“ selgitas dr Matson rõhutades, et liigse ultraviolettkiirguse eest pole aga keegi kaitstud, mistõttu peaks teadlikult silmi päiksest hoidma, „Kuigi meie laiuskraadil ei ole päikest üleliia palju ja ka päikese intensiivsus on väiksem kui lõunapoolsetes riikides peaks siiski silmi kaitsma samamoodi nagu kaitseme päikese eest oma nahka.“

Kui järgida operatsioonijärgset põletikku ennetavat raviskeemi ei ole tüsistuste risk suvel sugugi kõrgem. Seetõttu ei tasu vajaminevat silmaoperatsiooni edasi lükata lihtsalt seetõttu, et aeg selleks on planeeritud suveks. Foto: Pixabay

Kui järgida operatsioonijärgset põletikku ennetavat raviskeemi ei ole tüsistuste risk suvel sugugi kõrgem. Foto: Pixabay

Vajalikke silmaoperatsioone võib teha ka suvel

Varasemalt on esinenud arvamus, et suvisel ajal ei ole hea silmaoperatsioone ette võtta, kuna usuti, et suvel paranevad haavad kehvemini ja on kõrgem põletiku tekke risk, kuid dr Matsoni sõnul on tänapäeval see müüt kummutatud.

„On leitud, et pole vahet, mis aastaajal silmaoperatsioon ette võtta. Kui järgida operatsioonijärgset põletikku ennetavat raviskeemi ei ole tüsistuste risk suvel sugugi kõrgem. Seetõttu ei tasu vajaminevat silmaoperatsiooni edasi lükata lihtsalt seetõttu, et aeg selleks on planeeritud suveks,“ sõnas ta.

Silmaarsti sõnul on aga oluline kanda peale silma- või silmalaugude operatsiooni UV-kaitsega päikeseprille. „Värskelt opereeritud silmad võivad olla valguskartlikumad. Samuti on värsked silmalaugude haavad päiksele tundlikumad ja UV-kaitseta prillideta võib tekkida haava piirkondade pigmenteerumine, mis võib olla osaliselt või täielikult pöördumatu muutus. Samuti peab peale silma- või silmalaugude operatsiooni vältima veekogudes ujumist kuniks haavad on täielikult paranenud,“ selgitas dr Matson.

Maarja Evert, Viljandi Haigla kommunikatsiooni- ja turundusjuht