Suvi on Viljandi erakorralise meditsiini osakonnas kõige kiirem aeg, sest kukkumiste, haavade ja põletustega traumasid on tavalisest rohkem. Seetõttu tuleb EMO-sse tulles arvestada ka tavapärasest pikema ooteajaga.

Viljandi haigla erakorralise meditsiini osakonna (EMO) vanemarsti dr Kristiina Miku sõnul tuleb tavapäraselt erakorralist arstiabi saama ööpäevas keskmiselt 30-40 inimest, kuid viimaste kuude jooksul on see arv tõusnud 50-60 patsiendini ööpäevas.

„Kahjuks aga suureneb see arv suvel veelgi, arvestades inimeste liikumist seoses puhkustega. Oodata on kõrghetkel isegi kuni 70 patsienti päevas,“ lausus dr Mikk, „Neist aga umbes 50 protsenti moodustavad erakorralise meditsiini osakonna kategooriate järgi rohelised ja sinised patsiendid ehk need, kes ei peaks abi saama erakorralise meditsiini osakonnast vaid perearstilt.“

EMO-s aga kedagi abita ei jäeta, kuid esmajärjekorras antakse abi neile, kelle elu või tervis võib olla ohus ning seejärel neile, kes võivad oodata ilma, et sellist ohtu oleks.

Palume kergemate kaebustega abivajajatel olla ooteruumis kannatlikud ning mõistvad oma kaasinimeste suhtes.

„Rasked haiged vajavad kiiret tegutsemist, nende üldseisund nõuab põhjalikumaid uuringuid ja ravi, mistõttu on ka nendele kuluv aeg pikk. Seetõttu palume kergemate kaebustega abivajajatel olla ooteruumis kannatlikud ning mõistvad oma kaasinimeste suhtes. Raskete haigete hulgas võivad olla ka teie lähedased ja te soovite, et neid käsitletakse korrektselt,“ ütles dr Mikk.

Kergemate hädadega tuleks perearsti poole pöörduda

Kuna ooteaeg võib minna mitme tunni pikkuseks, palub Viljandi haigla erakorralise meditsiini osakond kergemate kaebustega patsientide, kes ei vaja tegelikult erakorralist arstiabi, pöörduda perearsti poole.

Soovitan aga kõigil mõistlikult puhata ning järgida ka ettevaatusabinõusid, et õnnetusi ei juhtuks ega vigastusi ei tekiks!

„On mõistetav, et iga inimese silmis on erakorraline kõik see, mis puutub tema tervisesse, kuid näiteks puugi eemaldamiseks, krooniliste hädadega või väikese palaviku, köha või nohuga võiks pöörduda hoopis perearsti juurde. Perearstikeskused on suvekuudel avatud ning perearsti puhkuse ajal on ka pereõed väga kompetentsed nõuandeid jagama ja kergemaid haigusi ravima,“ sõnas dr Mikk, „Soovitan aga kõigil mõistlikult puhata ning järgida ka ettevaatusabinõusid, et õnnetusi ei juhtuks ega vigastusi ei tekiks!“

Olukorras, kus tegemist ei ole viivitamatut abi vajava juhtumiga, saab meditsiinilist nõu ka helistades perearsti nõuandetelefonil 1220. Nõuandetelefonile saab helistada 24 tundi ööpäevas.

Maarja Evert, SA Viljandi Haigla kommunikatsiooni- ja turundusjuht