Laagri Perearstikeskuse juhataja dr Triinu-Mari Ots arutleb Tervisekassa kodulehel ravikindlustuse blogis perearstiabi seisu ja patsientide endi vastutuse üle.

Dr Ots nendib, et toimiv perearstiabi on parim nii patsientide, arstide kui ka ühiskonna jaoks. „Küsimus on lihtsalt selles, kuidas tagada, et perearstiabi parajasti kasutada olevate ressurssidega igal pool ka tegelikult toimiks ja ootused pakutavatele teenustele oleksid üheselt mõistetavad,“ märgib perearst ning ütleb, et inimeste endi terviseteadlikkuse parandamine on väga oluline ning et inimene on iseenda tervise investor.

Küsimus on lihtsalt selles, kuidas tagada, et perearstiabi parajasti kasutada olevate ressurssidega igal pool ka tegelikult toimiks ja ootused pakutavatele teenustele oleksid üheselt mõistetavad.

„Viienda klassi inimeseõpetuse õpikust teame, et tervist mõjutava tegurina on kõige olulisem eluviis, järgnevad keskkond ja pärilikkus ning tervishoiusüsteemi osa on vaid kümme protsenti,“ kirjutad dr Ots. „Vastutuse jagamises on praegu olukord vastupidine. Piltlikult öeldes tähendab see, et me justkui teame küll, et eluviis on oluline, aga me ei seosta oma tervise halvenemist oma kaheldava eluviisiga, vaid tahame tervishoiusüsteemilt murede korral kiireid ja konkreetseid lahendusi.“

Me justkui teame küll, et eluviis on oluline, aga me ei seosta oma tervise halvenemist oma kaheldava eluviisiga.

Dr Triinu-Mari Ots leiab, et teadlik patsient peab olema oma terviseplaanis aktiivne osaline juba lapseeast alates, terviseplaan tuleb koostada veel enne haiguse tulekut.“ Loomulikult vajab patsient selleks oma perearsti abi, aga tuleb luua ka käepärane digitaalne tugi. Lisaks peavad patsienti toetama kodu ja kogukond. Kodust tuleb teadmine, kuidas püsida terve. Kuidas ravida nohu ja võtta alla palavikku, milliste terviseküsimustega tuleb kindlasti arsti juurde minna ja mida saab enne arsti poole pöördumist ise ära teha.“

Dr Triinu-Mari Otsa arvamust saab täismahus lugeda Tervisekassa kodulehel SIIN.

Allikas: Tervisekassa