Sotsiaalministeerium

Pressiteade

29.06.2022

Immunoprofülaktika ekspertkomisjon soovitab COVID-19 vaktsiini teist tõhustusdoosi riskirühmadele. Riskirühma kuuluvad komisjoni hinnangul kõik üle 60-aastased ja üle 12-aastased, kellel on mõne kroonilise haiguse tõttu suurem risk põdeda COVID-19 haigust raskelt. Teist tõhustusdoosi soovitatakse pärast vähemalt kuue kuu möödumist viimasest doosist või COVID-19 haiguse põdemisest.
„COVID-19 haigusesse nakatumine on praegu Eestis mõõduka kasvutrendiga. Juhul, kui nakatumise kasvutrend püsib madal ja haiglakoormus ei hakka oluliselt kasvama, siis soovitavad eksperdid võimaldada teist tõhustusdoosi COVID-19 riskirühmadele aktiivselt alates augusti teisest poolest. Samuti tuleks võimaldada teist tõhustusdoosi hooldekodude elanikele ja töötajatele, kes nendega kokku puutuvad ning tervishoiutöötajatele,“ ütles immunoprofülaktika ekspertkomisjoni liige, perearst dr Marje Oona. „Suve lõpus tehtav teine tõhustusdoos aitab hoida immuunkaitset sügiskuudel, mil viiruste levik üldjuhul suureneb.“

Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskus (ECDC) soovitab olemasolevatele andmetele tuginedes eelkõige teise tõhustusdoosiga vaktsineerimist 80+ inimestele, sest neil on immuunvastus vaktsineerimisel madalam ja on suurem risk põdeda COVID-19 haigust raskelt. 60-79-aastastele inimestele on teise tõhustusdoosi tegemine soovitav, kui viiruse levik elanikkonnas hakkab tõusma. Ka Eesti andmed näitavad, et COVID-19 tõttu haiglasse sattumise risk on suurem üle 60-aastaste seas.

Refereeritud artikkel täismahus siit: Sotsiaalministeerium