Sotsiaalministeerium

Pressiteade

26.05.2022

Eesti inimesed lähevad pensionile suhteliselt noorelt, 60,9-aastaselt, kuid samal ajal jätkatakse töötamist keskmiselt 65,7 aasta vanuseni, selgub äsja avaldatud Põhjamaade pensioniuuringust (PDF). Võttes arvesse oodatavat eluiga, on pensionipõlv kõige lühem Eesti ja Taani meestel. Pea pooled inimesed jäävad Eestis pensionile enne vanaduspensioniiga.

Kristiina Selgis, sotsiaalministeeriumi pensionipoliitika juht

Põhjamaade ja Eesti pensionidega tegelevad institutsioonid hindasid efektiivset pensioniiga (effective retirement age) ehk millal inimesed päriselt pensionile lähevad ning töötamise lõpetamise ja pensioniloleku aega aastatel 2007-2020. Soome pensionikeskuse juhitavasse Põhjamaade uuringusse kaasati esmakordselt ka Eesti.

30-aastaste efektiivne pensioniiga oli rootslastel 2020. aastal 64,2 aastat ja eestlastel 60,9 aastat, millega paigutusime kuue riigi hulgas neljandaks. Meist varem jäävad pensionile Islandi ja Norra inimesed. Eestis 2021. aastal pensionile läinud 8082 inimesest tegid seda vanaduspensionieas vaid ca pooled (54%), teine pool läks enamasti pensionile varem ning vaid 217 ehk 3% pensionäridest läks pensionile pärast vanaduspensioniiga.

Refereeritud artikkel täismahus siit: Sotsiaalministeerium