Eesti Haigekassa

Pressiteade

21.05.2022

Puhkusteperiood algab ning haigekassa tuletab meelde, et haigekassas kindlustatu saab vajaminevat arstiabi ka ajutiselt mõnes teises Euroopa riigis viibides. Selleks tuleks reisile minnes kaasa võtta isiklik Euroopa ravikindlustuskaart.

Haigekassa klienditeeninduse osakonna juhi Maris Liitmäe sõnul on nüüd just õige aeg kontrollida Euroopa ravikindlustuskaardi (ERK) olemasolu ja kehtivust. „Viimase kahe aasta jooksul reisiti vähem kui tavaliselt, kuid nüüd on reisipiirangute lõdvenemine kindlasti pannud paljusid inimesi mõtlema ka välisriigis puhkamise peale,“ selgitas Liitmäe. „Et vajadusel teises Euroopa riigis arstiabi saada, tuleks enne reisile minekut kindlasti üle kontrollida, kas ERK on alles ning kehtiv,“ lisas ta.

Liitmäe sõnul on oluline omada Euroopa ravikindlustuskaarti ka lühireisil lähiriikides, nagu Soomes ja Lätis, sest võimalike õnnetuste eest ei ole me keegi ka lühiajalisel teises riigis viibimisel kaitstud. Euroopa ravikindlustuskaardi ettenäitamisel saab nii Euroopa Liidus kui ka Liechtensteinis, Norras, Islandil ja Šveitsis ning Ühendkuningriigis vajaminevat arstiabi võrdsetel tingimustel seal elavate kindlustatud inimestega. „Euroopa ravikindlustuskaart tohib kasutada ainult siis, kui inimesel on Eestis samal ajal kehtiv ravikindlustus,“ täpsustas Liitmäe.

Vajaminevaks arstiabiks loetakse teises Euroopa Liidu riigis viibimise ajal ootamatult tekkinud terviserikke ravimist. See võib olla näiteks kõrge palavik, kõhuvalu, infarkt või õnnetuse tagajärjel tekkinud vigastus. Samuti rasedusega seotud visiidid ja sünnitamine teises riigis perekondlikel põhjustel või erakorraliselt. Seda, kas tegemist on vajamineva arstiabiga, otsustab arst.

Euroopa ravikindlustuskaarti ja selle asendussertifikaati on kõige kiirem ja lihtsam tellida riigiportaali www.eesti.ee teenuses „Euroopa ravikindlustuskaardi ja asendussertifikaadi tellimine“. ERK asendussertifikaadi soovitame tellida, kui reis toimub vähem kui 10 päeva pärast või kui ravikindlustus kehtib alla kolme kuu.

Refereeritud artikkel täismahus siit: Eesti Haigekassa