Eesti Haigekassa

Pressiteade

04.03.2022

Eelmisel aastal tasus Eesti Haigekassa kõige kallimate ravijuhtude eest kokku 9,3 miljonit eurot. Selle raha eest raviti 66 inimest, kellest pooled vajasid ravi COVID-19 vastu.

Ülikalliteks ravijuhtudeks loeb haigekassa neid, kus ühe inimese ravi maksab piirkondlikus haiglas rohkem kui 104 000 eurot ja üld- või keskhaiglas rohkem kui 73 000 eurot.

Kõige enam raviti nende ravijuhtude seas hingamiselundite haiguseid. 66-st ülikallist ravijuhust moodustasid need pea pooled ehk 32. Haigekassa finantsosakonna juht Riho Peek märkis, et niivõrd märkimisväärse osa väga suurtest arvetest jõudis haigekassani hingamisteede haiguste diagnoosidega koroona tõttu. „Koroonaviiruse raske põdemine võib paraku tähendada ka seda, et haiglaravi arved ületavad kuuekohalise numbri piiri ja inimestel tuleb haiglas viibida kuid,“ sõnas Peek.

Lisaks hingamisteede haigustele esines ülikallite ravijuhtude tabeli eesotsas veel seedeelundkonna ja närvisüsteemiga seotud haiguseid ning vahetu sünnieelse või -järgse perioodiga seotud haigusseisundeid.

Ravijuhud muudab ülikalliks eelkõige intensiivravi päevade arv ning kauakestev haiglaravi ja keerulised operatsioonid. Sageli on inimesel lisaks põhihaigusele veel mitmeid kaasuvaid tervisehädasid. Inimestel võivad olla nii keerulised ja raskelt kulgevad haigused, et pole harv, kui ühe ravijuhu sees vajab patsient kokku ligikaudu sadakond raviteenust või uuringut. Samuti võib inimene olla haiglas kaua. See tähendab haigekassale ühest küljest suuremat arvet, kuid inimesele ka veelgi kurnavamat ravi.

Refereeritud artikkel täismahus siit: Eesti Haigekassa