Sotsiaalministeerium

Pressiteade

31.03.2021

Täna lõunase seisuga on Eestis vähemalt ühe doosiga COVID-19 vastu vaktsineeritud 200 559 inimest, kellest 62 782 inimesel on vaktsineerimiskuur lõpetatud. Kokku on tehtud enam kui 263 000 kaitsesüsti. Eelolevatel nädalatel keskendutakse üle 65-aastaste ja COVID-19 riskirühma kuuluvate inimeste vaktsineerimisele.

„Nii sel kui järgmistel nädalatel keskendume jätkuvalt ennekõike üle 65-aastaste ja COVID-19 riskirühma kuuluvate inimeste vaktsineerimisele. Kaitstes kõrge ea või tervise tõttu COVID-19 haiguse suhtes kõige haavatavamaid aitame hoida ära koroonaviirusest tingitud rasket haigestumist ja suremust ning tervishoiusüsteemi ülekoormust,“ ütles tervise- ja tööminister Tanel Kiik. „Vaktsiine saabub järgmiste nädalate jooksul Eestisse varasemast enam, kuid endiselt veel piiratud koguses. Seetõttu on oluline, et kasutaksime iga vaktsiinidoosi, sealhulgas neid, millest keegi on ootamatult loobunud, nende inimeste kaitsmiseks, kes seda kaitset kõige enam vajavad. Mida kiiremini me suudame kaitsta vaktsineerimisega riskirühmadesse kuuluvaid inimesi ja kõiki üle 65-aastaseid, seda kiiremini leevendame koormust tervishoiule, et saaksime liikuda järk-järgult tagasi meile harjumuspärase elukorralduse juurde.“

Täna jõuab Eestisse 45 600 doosi AstraZeneca COVID-19 vaktsiini Vaxzevria. Riiklik immunoprofülaktika ekspertkomisjon soovitab kasutada lähinädalatel AstraZeneca COVID-19 vaktsiini ennekõike üle 60-aastaste inimeste vaktsineerimiseks. Eeloleval reedel, laupäeval ja pühapäeval, 2.-4. aprillil oodatakse üle Eesti erinevates tervishoiuasutustes vaktsineerima 1956. aastal ja varem sündinud inimesi ning 1961. aastal ja varem sündinud inimesi COVID-19 riskirühma kuuluvaid inimesi.

Inimene saab ise kontrollida enda riskirühma kuulumist patsiendiportaalis digilugu.ee, sellekohane teavitus on lisatud patsiendiportaali avalehel vasakusse serva. COVID-19 riskirühma kuulub Eestis ligi 370 000 inimest, kes on arvatud COVID-19 raske haigestumise suhtes kõrgemas riskis olevaks viimase viie aasta jooksul põhidiagnoosina märgitud diagnooside ja väljastatud ravimiretseptide alusel. Täpsem info nädalavahetusel vaktsineerimise kohta on leitav veebilehel www.vaktsineeri.ee.

Refereeritud artikkel täismahus siit: Sotsiaalministeerium