Kui vajad kõndimisel tuge, kuid sooviksid siiski iseseisvalt liikuda, oma igapäevatoimetusi teha ja vormis püsida, võib abi olla rulaatorist. Rulaator pakub kõndimisel tuge, võimalust istuda ja puhata ning mugavalt oma asju kaasas kanda.

MIS ON RULAATOR?

Rulaator on nelja rattaga tugiraam, mis pakub kõndimisel stabiilsust ja vähendab kukkumise riski. Turvalisuse tagamiseks on esirattad varustatud piduritega ning tavaliselt on rulaatorile kinnitatud korv, kus saab hoida kotte ja muid esemeid. Raamile kinnitatud iste võimaldab kõndimisel teha puhkepause ja istuda, olenemata asukohast. Rulaatori abil saab liikuda nii toas kui õues.Transportimiseks saab rulaatori kergesti kokku panna, et mahutada see auto pagasiruumi või bussi.

KEDA SAAB RULAATOR AIDATA?

Rulaator aitab liikuda erinevate tervislike seisundite puhul, mil kõndimine on häiritud, esineb probleeme tasakaalu, koordinatsiooni ja kehaasendi kontrollimisega.
“Seda hankima sundis mind haige selg, mis mõjub nii, et ühte jalga ei saa valu pärast eriti toetada” – Aili (77)
“Aitab paremini liikuda ja elada vanal ja haigel, eriti kellel on suur kehakaal ja sellepärast jalad haiged.” – Valve (83)
Lisaks terviseprobleemile võib liikumist pärssida hirm tasakaalu kaotamise ja kukkumise ees, mistõttu ei julgeta üksi kodust väljas käia. Rulaator annab julgust üksi elavale eakale oma igapäevatoimetuste ja poeskäikudega ise toime tulla ning aktiivsena püsida. Rulaatorit saab kasutada linnas ja maal ning sobivaid mudeleid leidub nii siledatel linnatänavatel kui ebatasastel pinnastel liikujatele.

KUIDAS AITAB RULAATOR IGAPÄEVATEGEMISTES?

Uurisime enda klientidelt, missugused on olnud nende kogemused rulaatori kasutamisel.
ITAKist rulaatori laenutanud Aili sõnul on rulaator tema liikumisvõimalusi tuntavalt parandanud. “Rulaator aitab mind väga palju. Tänu sellele julgen ette võtta pikemaid käike. Poes ei saanud ma varem üldse käia, sest keppidega ei jõudnud ja polnud ka ostukotti kuhugi panna. See ongi rulaatori juures üks lihtne ja hea asi, et saan vahepeal istuda. Ka see on hea, et käib võrdlemisi lihtsalt kokku ja poes käies saan ostukoti panna alumisele restile. Kasutan ka kõndimiskeppe, aga sellest saadik, kui on rulaator, tunnen, et keppidega on raskem liikuda.”

Maal elaval Valvel on kaks rulaatorit: üks toas ja teine õues liikumiseks. Rulaatori abil saab ta aias iseseisvalt ringi liikuda, kuid päris põllule ei saa siiski minna, kuna rulaatori lükkamine valmistab talle raskusi.

KUIDAS VALIDA?

Rulaatori valimisel tuleb silmas pidada nii kasutajat ja tema seisundit kui ka keskkonda, kus on plaanis abivahendit kasutada. Sobiva mudeli valikul aitavad meie konsultandid.

Sobiv kõrgus
Rulaatoreid on erineva (istme)kõrguse ja laiusega, mille seast tuleks leida sobivaim, kus kasutaja saab mugavalt ka istuda ja jalga puhata. Enne rulaatori soetamist tuleks järele proovida, kuidas on sellel istuda ning kas käepidemete kõrgust saab sobivaks reguleerida. Kõrgus on optimaalne siis, kui käepidemetest hoides jääb kasutaja küünarliiges painutusse 20-30 kraadi. Käepidemete kõrgus on kõigil rulaatoritel reguleeritav.

Kasutamise keskkond
Kas rulaatorit on plaanis hakata kasutama toas, siledatel teedel või hoopiski ebatasasel pinnasel? Kui pinnas on ebatasane (näiteks maal), siis soovitame suurema rehviga rulaatorit, millega on lihtsam ja sujuvam sõita. Asfalttee peal on aga mugavam väiksemate ratastega rulaator.

Liigutamine ja transport
Kui õues käimiseks on vaja rulaatorit treppidest üles-alla kanda, siis tuleks veenduda, kas rulaatori kasutaja jaksab seda ka tõsta ning kuidas oleks seda ohutu vedada. Rulaatorid käivad transpordiks lihtsasti kokku.

KUIDAS KASUTADA?

Alati tuleb peale panna seisupidur, et puhkeasendis või istudes rulaator veerema ei hakkaks. Linnas liigeldes tuleb arvestada kõnniteede kõrgete äärekividega, millest peab rulaatori üle tõstma. Vali liikumiseks selline tee, kus on võimalikult vähe takistusi.

OSTA VÕI LAENUTADA?

Rulaatorit ei pea ilmtingimata endale ostma, vaid seda saab ka laenutada. Mõlemal juhul on võimalik rulaator endale hankida riikliku soodustusega. Soodustuse saamiseks on vaja isikliku abivahendi kaarti ja arstitõendit. Laenutamise eeliseks on see, et rulaatorit saab igal hetkel tuua ITAKisse tasuta remonti või hooldusesse. Pikemat aega kasutuses olnud rulaatori saab vajadusel vahetada uuema vastu, et tagada ohutu liikumine. Kui ostmiseks või laenutamiseks ei ole võimalik ise teeninduspunkti tulla, võib abi paluda lähedastelt või sotsiaaltöötajalt, kes saavad abivajaja eest asju ajada.

Vaata rulaatorite valikut meie e-poest.

Autor: ITAK OÜ

Vaata ka abivahendite kategooriasse arst.ee lehel