Jahedate ja niiskete ilmade saabudes sageneb külmetusest tingitud haigestumine. Nii lapsi kui vanemaid inimesi hakkavad kimbutama köha, nohu, kurguvalu ning tihti ka palavik.

Sageli mõeldakse, et nüüd olen haigestunud grippi ja see võibki nii olla. Tihtipeale aga viitavad need gripiga sarnased sümptomid vaid külmetusele.
Gripp puhkeb enamasti äkiliselt – hommikul tunned end täiesti tervena, aga õhtuks oled justkui kokku varisemas. Ka palavik tõuseb gripi puhul enamasti kiiremini ja kõrgemale. Külmetuse korral palavikuline kehatemperatuur jääb madalamatele väärtustele ning sellega tõvega võib kaasneda pigem aevastamine kui köha.

Külmetuse korral piirduvad sümptomid tavaliselt kurgu kriipimise ja vesise ninaga, millele võib lisanduda väike palavik. Gripi puhul aga kaasneb veel üleüldine väga halb enesetunne, nõrkus ning lihase- ja liigesevalud.

Kui oled külmetunud, tuleks end kõigepealt üles soojendada. Kuum dušš või jalavann sinepipulbriga on heaks vahendiks. Peale seda tõmba jalga villased sokid ning riietu soojalt või poe teki alla. Joo piisavalt. Eriti sobilikud on ülemiste hingamisteede haiguste puhul kasutatavad taimeteed koos meega. Väldi liiga kuuma joogi tarbimist, parim võiks jääda 40°C lähedale. Mesi sega joogi sisse vahetult enne tarbimist, et säiliks selle raviomadused.

Mõõdukat kehatemperatuuri tõusu pole tarvis karta ning seda kohe alandama hakata. Väike palavik on keha kaitsereaktsiooniks. See aitab võidelda organismis haigusetekitajatega.

Kurguvalu ja ninakinnisust võib leevendada aur. Inhalaator on selle tegemisel hea abimees. Nina võib loputada nõrga soolvee lahusega ning määrida selle alla mentooli sisaldavat salvi.

Kindlasti ei maksa pooltõbisena mängida kangelast ja tööle minna. Esiteks võid nii nakatada töökaaslasi, sest hulk viirushaigusi näeb samuti välja nagu nn külmetushaigus, samuti lood ohu mitmete tõsiste tüsistuste tekkeks.

Värske õhk on nii külmetushaiguste ravi kui ka selle ennetamise seisukohalt väga oluline. Seetõttu peaks regulaarselt tuulutama tuba ja võimaluse korral viibima sageli väljas.

Haigestumise ennetamiseks tuleks tugevdada immuunsüsteemi – toituda tervislikult ning liikuda võimalikult palju. Hästi toimivad antioksüdante sisaldavad marjad (jõhvikas, mustikas, astelpaju jt.), küüslauk ning värsked puu- ja köögiviljad.