Iga vanem on tuttav murega haige lapse pärast. Nagu täiskasvanutegi puhul, saab ka suurt hulka laste terviseprobleeme ennetada teadlikkuse ning regulaarsete tervisekontrollidega.

Kui perre sünnib laps, tuleb esitada perearstile avaldus, et uus ilmakodanik võetaks arsti nimistusse. Esimesel aastal ootab perearst väikest ilmakodaniku kontrolli iga kuu. Titat mõõdetakse-kaalutakse, hinnatakse tema arengut, tehakse vaktsineerimised ning kui on tervise- või arenguprobleeme, saab perearsti abiga nendele varakult jälile.

Veidi suuremate lastega nii tihti enam arsti juures tervist kontrollimas pole vaja käia, kuid on teatud verstapostid, mida ei maksaks mööda lasta. Üldiselt võiks perearst olla lapsevanematele hea nõuandja mistahes lapse tervist puudutavates küsimustes.

Haiguste ennetamine ei puuduta muidugi vaid perearstikülastusi, vaid teatud vanuses lastega tuleks käia silmaarsti kontrollis, et varakult tuvastada korrigeerimist vajavad silmaprobleemid. Samuti võiks lapsele juba noorest east kujundada harjumuse korra aastas hambaarsti juures käia. Esimesed visiidid piirduvad tavaliselt vaid hammaste näitamisega ja need ongi hea teha nö tutvumiseks ja positiivse emotsiooni saamiseks.

Lapse haigestudes tekib alati küsimus, kui kaua saadakse ravimisega hakkama oma jõududega ja millal on mõttekas minna arsti juurde. Kui tegemist on meie oludes levinud nö külmetushaigusega (nohu, köha, ka palavik), siis võiks katsuda alguses oma tarkusega hakkama saada, eriti suuremate laste puhul. Aga kui palavik ei näita vaatamata ravimisele alanemise märke, lapse üldseisund on halb ning vanemad väga mures, siis tuleb muidugi arstiga konsulteerida.