Toiduallergia on liialdatud immuunreaktsioon toidu koostisosadele, tavaliselt valkudele. Ilmingud on väga erinevad ja võivad hõlmata atoopilist dermatiiti, seedetrakti või hingamisteede sümptomeid ja anafülaksia. Diagnoositakse anamneesi ja mõnikord allergeenspetsiifiliste IgE-testide, nahatestide ja/või eliminatsioonidieedi abil. Ravi seisneb reaktsiooni vallandava toidu kõrvaldamises ja mõnikord suukaudse kromolüüni manustamises.

Toiduallergiat tuleb eristada mitteimmuunsetest reaktsioonidest toidule (nt laktoositalumatus, ärritunud soole sündroom, nakkuslik gastroenteriit) ja reaktsioonidest lisaainetele (nt mononaatriumglutamaat, metabisulfit, tartrasiin) või toidu saasteainetele (nt lateksitolm toiduainetes, mida käitlevad latekskindaid kandvad töötajad). Tõelise toiduallergia esinemissagedus on < 1 kuni 3% ning see varieerub geograafiliselt ja kindlaks tegemise meetodi järgi; patsiendid kipuvad segi ajama talumatust ja allergiat.

Toiduallergia etioloogia

Allergilist reaktsiooni võib põhjustada peaaegu iga toiduaine või toidulisand, kuid kõige levinumad vallandajad on järgmised.

  • Imikutel ja väikelastel: Piim, soja, munad, maapähklid ja nisu.
  • Vanematel lastel ja täiskasvanutel: Pähklid ja mereannid.

Toiduainete ja toiduga mitteseotud allergeenide vahel esineb ristreaktiivsust ja sensibiliseerumine võib toimuda mitte-enteraalselt. Näiteks võivad suuallergilised patsiendid (tavaliselt puu- ja köögiviljade söömisel esinevad suuõõne pruuritus, erüteem ja ödeem) olla sensibiliseeritud kokkupuutel tolmulehtedega, mis on antigeenselt sarnased toidu antigeenidega; maapähkliallergilised lapsed võivad olla sensibiliseeritud maapähkliõli sisaldavate paiksete kreemidega, mida kasutatakse lööbe raviks. Paljud patsiendid, kes on allergilised lateksi suhtes, on allergilised ka banaanide, kiivide, avokaadode või nende kombinatsiooni suhtes.

Toiduallergiad on sagedasemad nende laste seas, kelle vanematel on toiduallergia, allergiline nohu või allergiline astma.

Üldiselt vahendavad toiduallergiat IgE, T-rakud või mõlemad:

  • IgE-vahendatud allergia (nt urtikaaria, astma, anafülaksia) tekib ägedalt, areneb tavaliselt imikueas ja esineb kõige sagedamini inimestel, kellel on perekonnas tugevat atoopiat.
  • T-rakkude poolt vahendatud allergia (nt toiduvalgu gastroenteropaatia, tsöliaakia) avaldub järk-järgult ja on krooniline; see on kõige levinum imikute ja laste seas.

Nii IgE- kui ka T-rakkude poolt vahendatud allergiad (nt atoopiline dermatiit, eosinofiilne gastroenteropaatia) tekivad tavaliselt hilinenult või on kroonilised.

Eosinofiilne gastroenteropaatia

See ebatavaline häire põhjustab valu, krampe ja kõhulahtisust koos vere eosinofiilia, eosinofiilsete infiltraatidega soolestikus ja valgu kaotava enteropaatiaga; patsientidel on anamneesis atoopilised häired.

Eosinofiilne söögitorupõletik võib kaasneda eosinofiilse gastroenteropaatiaga või esineda eraldi. Eosinofiilset söögitorupõletikku iseloomustab krooniline söögitoru põletik, mis võib põhjustada düsfaagiat, mittehappega seotud düspepsiat ja düsmotiilsust või lastel söömishäireid ja kõhuvalu. Eosinofiilne söögitorupõletik võib põhjustada striktuuri; diagnoositakse endoskoopilise biopsia abil.

Toiduallergia sümptomid ja tunnused

Toiduallergia sümptomid ja tunnused varieeruvad allergeeni, mehhanismi ja patsiendi vanuse järgi.

Imikutel esineb kõige sagedamini atoopiline dermatiit üksi või koos seedetrakti sümptomitega (nt iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus). Lapsed kasvavad tavaliselt neist ilmingutest välja ja reageerivad üha enam inhaleeritavatele allergeenidele, mille sümptomiteks on astma ja nohu; seda progresseerumist nimetatakse atoopilise marsiks (march). 10-aastaseks saades on patsientidel pärast allergeeni sisaldava toidu söömist harva hingamisteede sümptomid, kuigi nahatestid jäävad positiivseks. Kui atoopiline dermatiit püsib või ilmneb vanematel lastel või täiskasvanutel, näib selle aktiivsus olevat suuresti sõltumatu IgE-vahendatud allergiast, kusjuures T-rakkude poolt vahendatud reaktsioonid domineerivad, kuigi ulatusliku dermatiidiga atoopilistel patsientidel on seerumi IgE tase palju kõrgem kui atoopilistel patsientidel, kellel dermatiiti ei esine.

Kui toiduallergia püsib vanematel lastel ja täiskasvanutel, on reaktsioonid tavaliselt raskemad (nt plahvatuslik urtikaaria, angioödeem, isegi anafülaksia). Mõnel patsiendil põhjustab toit (eriti nisu ja krevetid) anafülaksia ainult siis, kui nad teevad varsti pärast seda füüsilist koormust; mehhanism on teadmata. Toit võib vallandada ka mittespetsiifilisi sümptomeid (nt peapööritus, sünkoop). Vahetevahel seostatakse toiduallergiaga  keiliit*, aftoosne haavand, pülorospasm, spastiline kõhukinnisus, pruritus ani ja perianaalne ekseem.

*Keiliit – lokaalne põletikulise iseloomuga protsess, mis tekib huulte või nina limaskestal ja eristub punase äärisega

T-rakkude poolt vahendatud reaktsioonid hõlmavad tavaliselt seedetrakti, põhjustades selliseid sümptomeid nagu subakuutne või krooniline kõhuvalu, iiveldus, krambid ja kõhulahtisus.

Tähelepanu.

Kaaluge toiduallergiat, kui patsientidel on krüptogeenne subakuutne või krooniline kõhuvalu, iiveldus, oksendamine, krambid või kõhulahtisus.

Toiduallergia diagnoosimine

  • Allergeenspetsiifiline IgE-testimine seerumis
  • Naha testimine
  • Katsetatav eliminatsioonidieet (üksi või pärast nahatestimist või allergeenspetsiifilist IgE-testimist seerumis).

Raske toiduallergia on täiskasvanutel tavaliselt ilmne. Kui see ei ole või kui see esineb lastel (kõige sagedamini mõjutatud vanuserühm), võib diagnoosimine olla keeruline ja häire tuleb eristada teistest seedetrakti probleemidest. Tsöliaakia diagnoosimist käsitletakse mujal.

IgE-vahendatud reaktsioonide diagnoosimisel on kõige kasulikumad testid (nt allergeenspetsiifilised IgE-testid seerumis, nahatestid) ja eliminatsioonidieedid. Patsiendid peaksid pidama toidupäevikut, loetledes hoolikalt kõik tarbitavad toiduained ja kõik kõrvaltoimed, mis aitavad teha otsuseid kahtlaste toiduainete kõrvaldamise kohta.

Kui kahtlustatakse toidureaktsiooni, hinnatakse sümptomite seotust toiduga ühega järgmistest meetoditest:

  • allergeenspetsiifiline IgE-test seerumis
  • Naha testimine

Mõlemal juhul ei kinnita positiivne test kliiniliselt olulist allergiat. Mõlemad testid võivad anda valepositiivseid või valenegatiivseid tulemusi. Naha testimine on üldiselt tundlikum kui allergeenspetsiifiline IgE seerumi test, kuid see annab suurema tõenäosusega valepositiivseid tulemusi. Naha test annab tulemuse 15-20 minuti jooksul, mis on palju kiirem kui allergeenspetsiifiline seerumi IgE test.

Kui kumbki test on positiivne, kõrvaldatakse testitud toit dieedist. Kui toidu kõrvaldamine leevendab sümptomeid, tuleb patsient uuesti toiduga kokku puutuda (eelistatavalt topeltpimedas testis), et näha, kas sümptomid korduvad (suukaudne testimine). (Vt ka Riikliku Allergia- ja Nakkushaiguste Instituudi (NIAID) meditsiinilist seisukohta: Ameerika Ühendriikide toiduallergia diagnoosimise ja ravi suunised).

Alternatiivid nahatestidele on üks või mõlemad järgmistest:

  • Patsiendi toidupäeviku põhjal toidu kõrvaldamine, mille puhul patsient kahtlustab sümptomite tekkimist.
  • suhteliselt mitteallergilistest toiduainetest koosneva dieedi määramine, mis välistab tavalised toiduallergeenid (vt tabelit “Lubatud toiduained esinduslikes elimineerimisdieetides”).

Viimase dieedi puhul ei tohi tarbida muid toiduaineid ega vedelikke kui need, mis on määratletud. Alati tuleb kasutada puhtaid tooteid. Paljud kaubanduslikult valmistatud tooted ja toidud sisaldavad suurtes kogustes (nt kaubanduslik rukkileib sisaldab nisujahu) või jälgedes maitse- või paksendajana soovimatut toitu ning soovimatu toidu olemasolu kindlakstegemine võib olla keeruline.

Arutelu patsiendiga ja tähelepanekud patsiendi toidupäevikust võivad aidata esialgse kõrvaldamisdieedi valikul. Kui pärast 1 nädala pikkust esialgset dieeti ei ole paranenud, tuleks proovida teist dieeti; T-rakkude poolt vahendatud reaktsioonide lahenemine võib siiski võtta nädalaid. Kui sümptomid leevenduvad ja kui patsientidel on vähem tõsiseid sümptomeid, lisatakse üks uus toit ja süüakse seda suurtes kogustes > 24 tunni jooksul või kuni sümptomite taastumiseni. Kui aga patsientidel on eriti rasked sümptomid, süüakse kliiniku juuresolekul väikeseid koguseid testitavat toitu ja jälgitakse patsiendi reaktsioone. Sümptomite ägenemine või taastekkimine pärast uue toiduaine lisamist on parim tõend allergia kohta.

Toiduallergia ravi

  • Toitainete kõrvaldamise dieet
  • Mõnikord suukaudne kromolüün
  • Mõnikord kortikosteroidid eosinofiilse enteropaatia korral.

Toiduallergia ravi seisneb allergilist reaktsiooni esilekutsuva toidu kõrvaldamises. Seega kattuvad diagnoosimine ja ravi. Elimineerimisdieedi mõju hindamisel peavad arstid arvestama, et toidutundlikkus võib spontaanselt kaduda.

Maapähkli (Arachis hypogaea) allergeenipulbrit (rasvatustatud) kasutav suukaudne desensibiliseerimine on saadaval 4-17-aastaste maapähkliallergikute raviks. Suukaudne desensibiliseerimine algab 5 astmelise annusega 0,5 mg kuni 6 mg ühe päeva jooksul, mis viiakse läbi tervishoiuasutuses. Sellele esialgsele ravikuurile järgneb annuse suurendamine, alustades 3 mg ööpäevasest annusest ja suurendades seda iga 2 nädala järel 22 nädala jooksul, enne kui saavutatakse säilitusannus 300 mg üks kord ööpäevas. Annuse suurendamise ajal toimub iga annuse suurendamise päev tervishoiuasutuses. Patsiendid peavad jätkama maapähkliallergeeni pulbri võtmist iga päev, et säilitada desensibiliseerimine, ja nad peavad endiselt pidama ranget maapähklivaba dieeti, kuid saavad kasu juhuslikult tarbitud maapähklile tekkivate raskete allergiliste reaktsioonide (sh anafülaksia) riski vähenemisest.

Allergilise reaktsiooni vähendamiseks on kasutatud suukaudset kromolüüni, mis on ilmselge eduga. Antihistamiinidest on vähe kasu, välja arvatud urtikaaria ja angioödeemiga seotud ägedate üldreaktsioonide korral. Pikaajaline kortikosteroidravi on kasulik sümptomaatilise eosinofiilse enteropaatia puhul.

Raske toiduallergiaga patsientidele tuleks soovitada, et neil oleks kaasas antihistamiinikumid, mida nad saaksid reaktsiooni tekkimisel kohe võtta, ning et nad saaksid vajadusel raskete reaktsioonide korral kasutada eeltäidetud adrenaliinisüstlit, mida nad saaksid ise süstida.

Toiduallergia ennetamine

Aastaid on toiduallergia ennetamiseks soovitatud vältida väikelaste toitmist allergeensete toiduainetega (nt maapähklitega). Hiljutine uuring (1) näitas siiski, et maapähkleid sisaldava toidu varajane tutvustamine ja regulaarne tarbimine võib ennetada maapähkliallergiat imikutel, kellel on suur risk selle allergia tekkeks (nt munade allergia või ekseemiga imikud).

Kokkuvõte.   

  • Toiduallergiat vahendab tavaliselt IgE (mille tulemuseks on tavaliselt ägedad süsteemsed allergilised reaktsioonid) või T-rakud (mille tulemuseks on tavaliselt kroonilised seedetrakti sümptomid).
  • Eristada toiduallergiat mitteimmuunsetest reaktsioonidest toidule (nt laktoositalumatus, ärritunud soole sündroom, nakkuslik gastroenteriit) ja reaktsioonidest lisaainetele (nt mononaatriumglutamaat, metabisulfit, tartrasiin) või toidu saasteainetele.
  • Kui diagnoos ei ole kliiniliselt ilmne täiskasvanutel või kui hinnatakse lapsi, tehke nahatestid, allergeenspetsiifiline IgE-test seerumis või eliminatsioonidieet.
  • Veenduge, et patsiendid mõistavad, et eliminatsioonidieedi puhul võivad nad süüa ainult nimekirjas olevaid toiduaineid ja ainult puhtaid toiduaineid (mis välistab paljud kaubanduslikult valmistatud toidud).