Ileus on soole peristaltika ajutine peatumine. See esineb kõige sagedamini pärast kõhuoperatsioone, eriti sooleprobleemide korral. Sümptomiteks on iiveldus, oksendamine ja ebamäärane kõhuvalu. Diagnoos põhineb röntgenülesvõtetel ja kliinilisel pildil. Ravi on toetav, nasogastraalse sondi  ja intravenoosse vedeliku manustamisega.

Ileuse etioloogia

Kõige sagedasemaks iileuse põhjuseks on

  • Kõhuoperatsioon

Muud põhjused on järgmised

  • Intraperitoneaalne või retroperitoneaalne põletik (nt pimesoolepõletik, divertikuliit, perforeeritud kaksteistsõrmiksoole haavand).
  • Retroperitoneaalsed või intraabdominaalsed hematoomid (nt rebenenud kõhu aordi aneurüsmist, tömbist kõhutraumast).
  • ainevahetushäired (nt hüpokaleemia)
  • Ravimid (nt opioidid, antikolinergikumid, mõnikord kaltsiumikanali blokaatorid).
  • Mõnikord neeru- või rindkerehaigused (nt alumiste roiete luumurrud, kopsude alaosa pneumoonia, müokardiinfarkt).

Mao ja jämesoole motoorika häired pärast kõhuoperatsioone on tavalised. Peensool on tavaliselt kõige vähem mõjutatud, kusjuures liikuvus ja imendumine taastuvad normaalseks mõne tunni jooksul pärast operatsiooni. Mao tühjenemine on tavaliselt häiritud umbes 24 tundi või kauem. Koolon (jämesool) on sageli kõige enam mõjutatud ja võib jääda passiivseks 48-72 tunniks või kauemaks.

Ileuse sümptomid ja tunnused

Ileuse sümptomite ja tunnuste hulka kuuluvad kõhupuhitus, iiveldus, oksendamine ja ebamäärane ebamugavustunne. Valu on harva klassikalise koolikulise mustriga, mis esineb mehaanilise soolestiku obstruktsiooni korral. Võib esineda  kõhukinnisust või väikese koguse vesise väljaheite eritumist. Auskultatsioonil  on kuulda nn. vaikset kõhu (peristaltika puudumine)  või minimaalset peristaltikat. Kõhu palpatsioon ei ole valulik, välja arvatud juhul, kui põhjuseks on põletik.

Ileuse diagnoosimine

  • Kliiniline hindamine
  • Mõnikord röntgenülesvõte

Kõige olulisem ülesanne on eristada ileust soolestiku obstruktsionist (soolesulgusest). Mõlema seisundi korral näitavad röntgenülesvõtted soole isoleeritud segmentide gaasilist paisumist. Operatsioonijärgse ileuse korral võib gaasi siiski koguneda rohkem käärsoolestikku kui peensoolde. Operatsioonijärgne gaasi kogunemine peensooles viitab sageli tüsistuse (nt obstruktsioon, peritoniit) tekkimisele. Muude iileuse tüüpide puhul on röntgenülesvõtted sarnased obstruktsiooniga; eristamine võib olla raske, kui kliinilised tunnused ei viita selgelt üht või teist. Kontrastainega kompuutertomograafia võib aidata neid kahte tüüpi haigusi eristada ja viidata iileuse algpõhjusele.

Ileuse ravi

  • Nasogastraalne sond (imemine)
  • Infusioonivedelikud

Ileuse ravi hõlmab pidevat nasogastraalset imemist, mitte midagi ei tohiks anda suu kaudu, tuleks anda intravenoosset vedelikku ja elektrolüüte, minimaalselt rahustavaid ravimeid ning  vältida opioidide ja antikolinergiliste ravimite manustamist. Eriti oluline on piisava seerumi kaaliumisisalduse (> 4 mEq/L [> 4,00 mmol/L]) säilitamine. > 1 nädala kestnud iileusel on tõenäoliselt mehaaniline obstruktiivne põhjus ja tuleb kaaluda laparotoomiat.

Mõnikord saab jämesoole iileust leevendada koloskoopilise dekompressiooniga; harva on vajalik tsentraalstoomia. Koloskoopiline dekompressioon on kasulik pseudobstruktsiooni (Ogilvie sündroom) ravimisel, mis seisneb näilises obstruktsioonis põrnafleksuuris, kuigi kontrastaine või koloskoopia abil ei ole võimalik leida põhjust gaasi ja väljaheidete liikumise takistusele sellest kohast. Mõned arstid kasutavad Ogilvie sündroomi raviks intravenoosset neostigmiini (mis nõuab südame jälgimist).

Kokkuvõte

  • Ileuse põhjuseid on palju; kõige sagedamini eelneb sellele kõhuõõneoperatsioon.
  • Auskultatsioon on kuulda vaikset kõhtu või minimaalset peristaltikat.
  • Eristada tuleb iileus soolestiku obstruktsioonist.
  • Ravida nasogastraalse imemisega ja intravenoosse vedeliku manustamisega.
  • Vältida opioide ja antikolinergilisi ravimeid.