1. novembril jõustuv patsiendikindlustuse süsteem sunnib tervisekeskused üle minema kohustuslikule vastutuskindlustusele, mis on võrreldes praegu kasutatava vabatahtliku kindlustusega kümme korda kallim. Eesti Esmatasandi Tervisekeskuste Liidu hinnangul on esmatasandil riskid patsiendile oluliselt väiksemad kui haiglatel, seega riskimäärad tuleks üle vaadata, et patsiendi ravile mõeldud raha oleks võimalikult otstarbekalt kasutatud.

„Meil ei tehta suuri operatsioone ega võeta vastu sünnitusi – tervisekeskustes osutatakse teenuseid peamiselt laua taga ja invasiivne ravi piirdub enamasti süstidega. Sellegipoolest on seaduse vaates perearsti külastus potentsiaalselt sama ohtlik kui operatsioon haiglas, millest tulenevalt hinnatakse riskid sama suureks ning seda peegeldavad ka võrdsed kindlustusmakse määrad,“ rõhutab MTÜ Eesti Esmatasandi Tervisekeskuste Liidu juhatuse liige Georg-Marten Lanno.

Esmatasandi tervisekeskuste liidu hinnangul on vastutuskindlustus vajalik patsiendiohutuse süsteemi komponent, mis soodustab ravivigadest ja ohujuhtumitest teavitamist ning nende ennetamist, kuid esmatasandi tervisekeskuste spetsiifikat arvestades peaks neile kehtima planeeritavast lausa kümme korda väiksem riskimäär.

„Teeme ettepaneku hinnata riskid ümber ja viia vastutuskindlustuse riskimäär esmatasandi teenuse iseloomuga vastavusse, sest tervisekassa kindlustuskulusid valdavas osas ei hüvita ja esmatasandil selleks raha ei ole. Meile tundub vale, et niigi nappiv raviraha liigub tervishoiust väljapoole kindlustusandja taskusse. Neid vahendeid saaks kasutada teenuse parandamiseks meditsiinilise abi osutamisel. Seaduse praeguse redaktsiooni jõustumisel peaksime me kindlasti ümber korraldama kogu oma tegevuse ja kärpima kriitilise tähtsusega kulusid. See ei toeta tervishoiusüsteemi eesmärke ega ole patsiendi huvides,“ selgitas Lanno.

Vastavalt 1. novembril jõustuvale Tervishoiuteenuse osutaja kohustusliku vastutuskindlustuse seadusele tuleb kõigil tervishoiuteenuse osutajatel sõlmida kohustuslik vastutuskindlustuse leping 30 päeva jooksul, ehk 1. detsembriks 2024. Praegu on tervisekeskustel sõlmitud vabatahtlikud vastutuskindlustuse poliisid, mida pole enam võimalik pikendada. Kohustuslik vastutuskindlustuse poliis on praegustest vabatahtlikest kindlustuspoliisidest kümme korda kallim.

Esmatasandi tervisekeskuste liidu liikmeteks on 21 eratervisekeskust üle Eesti. Liidu liikmed teenindavad kokku üle 120 nimistu ning on tööandjaks rohkem kui 800 tervishoiutöötajale ja tugipersonalile. Liidu eesmärk on panustada jätkusuutlikku ja tugevasse esmatasandi tervishoidu terve ettevõtluskeskkonna kaudu. 

Eesti Esmatasandi Tervisekeskuste Liit
PRESSITEADE
01.10.2024

Päisefoto: Envato Elements. Pilt on illustratiivne.