Valitsus kiitis täna heaks ja saadab Riigikogule arutamiseks seadusemuudatuse, millega riik annab kohalikele omavalitsustele püsirahastuse kodulähedaste vaimse tervise teenuste pakkumiseks. Tuleval aastal on omavalitsustele vaimse tervise teenuste jaoks ette nähtud 1,54 miljonit eurot. 

“Lõime koroonakriisi ajal kohalikele omavalitsustele vaimse tervise toetuse, et sünniksid kohalikke olusid arvestavad lahendused. Olen veendunud, et kogukonnas kättesaadav abi on väga oluline osa terviklikust vaimse tervise teenuste süsteemist,” ütles sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo. “Püsirahastusega loome eeldused, et kõikides omavalitsustes oleks kodulähedane psühhosotsiaalne ja psühholoogiline abi oma elanikele paremini kättesaadav.”

Kui seni on kohalikud omavalitsused pidanud vaimse tervise teenuste pakkumiseks raha igal aastal riigilt taotleda, siis edaspidi on see eelarves olemas läbi omavalitsuste toetusfondi.

2025. aastal on toetussumma vaimse tervise teenuste pakkumiseks sõltuvalt elanike arvust vahemikus 6000–96 000 eurot, kokku üle 1,54 miljoni euro. Järgneva kolme aasta peale kokku on fondi suurus ligi 4,6 miljonit eurot.

2023. aastal taotles toetust 48 omavalitsust. Teenustena on pakutud näiteks psühholoogilist nõustamist, pereteraapiat, hingehoidlikku nõustamist, grupiteraapiat lapsevanematele, kogemusnõustamist, leinanõustamist, loov- (muusika-, kunsti-, liikumisteraapia) ja mänguteraapiat.

Sotsiaalministeerium
PRESSITEADE
19.09.2024

Päisefoto: Envato Elements. Pilt on illustratiivne.