Ida-Tallinna Keskhaigla Naistekliiniku beebide osakond sai uue ultraheliaparaadi, mis teeb beebide diagnostika kordades kiiremaks. Uus portatiivne aparaat võimaldab arstidel kohapeal kõike vaadata ja aegkriitilised situatsioonid kiirelt lahendada.

„Vastsündinute intensiivravis muutuvad seisundid nii äkki, põhjusi selleks võib olla väga palju ning kiirest diagnostikast sõltub esmase stabiliseerimise ja ravi kiirus ning võib-olla ka elu,“ ütles neonatoloogia osakonna juhataja dr Pille Andresson ja lisas, et sellest aparaadist on unistatud juba pikalt.

Uus ultraheliaparaat neonatoloogias

Dr Andressoni sõnul on ultraheli vajadus vastsündinute meditsiinis olulise tähendusega, kuna uut seadet on lihtne kasutada. “Uus, portatiivne aparaat on kiire, lihtne kasutada ja kvaliteetse pildiga, andes infot maksimaalselt,” ütles dr Andresson. Seni on ultraheliuuringute osas tehtud koostööd radioloogiaosakonnaga, neonatoloogia osakonnas lastearstidel endal ultraheliaparaati kasutada ei olnud. Lisaks, ei pea radioloogid enam oma aparaati sünnitusmajja sõidutama. Uus ultraheliaparaat võimaldab arstidel kohapeal kõike vaadata ja aegkriitilised situatsioonid kiirelt lahendada.

On teatud situatsioonid, mis on nii aegkriitilised ja tuleb kiiresti ära lahendada – kiire pilt, kiire tulemus, kiire otsus.

„Sellega saab vaadata nii pead, kõhtu, südant, soolestikku – kõiki organeid, mis inimesel olemas. Ägedate situatsioonide leide oskab lugeda iga vastsündinute arst, aga kindlasti on meil ka väga palju õppida, sest me ei ole ju radioloogid vaid oma eriala spetsialistid. Meie saame kriitilistes situatsioonides seda kasutada ja teised spetsialistid saavad oma plaanipärast tööd meil selle aparaadiga teha,“ selgitas dr Pille Andresson. „Radioloogid käivad meil kaks korda nädalas plaaniliselt uuringuid tegemas, aga kui ma olen öövalves ja tekib näiteks südame kiire halvenemine – löögisageduse langus, ei ole mul aega radioloogi tellida/oodata. On teatud situatsioonid, mis on nii aegkriitilised ja tuleb kiiresti ära lahendada – kiire pilt, kiire tulemus, kiire otsus,“ ütles dr Andresson.

Ida-Tallinna Keskhaigla uudised