Regionaalhaigla üld- ja onkokirurgia keskuses teostati Eestis esimest korda täielikult laparoskoopilisel meetodil pankreatoduodenaalne resektsioon kõhunäärmevähiga patsiendile.

Regionaalhaigla üld- ja onkokirurgia keskuse juhataja dr Olav Tammiku sõnul vajab laparoskoopilisel meetodil operatsioon põhjalikku ettevalmistusaega ja väga head meeskonnavahelist koostööd.

„Regionaalhaigla alustas süstemaatiliselt laparoskoopilise kõhunäärme keha- ja sabaosa kirurgiliste operatsioonidega 2012. aastal. Kõhunäärme peaosa kasvaja operatsioon on tehniliselt oluliselt keerukam ning ettevalmistused algasid 2022. aasta alguses. Ettevalmistusprotsess on vilja kandnud ning Eestis esimest korda viisime läbi täielikult laparoskoopilise pankreatoduodenaalse resektsiooni. Tänan kõiki, kes operatsiooni õnnestumisse panustasid – kirurge, anestesiolooge, õdesid jt,“ sõnas dr Tammik.

Arstide meeskonda kuulusid kirurgid dr Toomas Ümarik, dr Virve Saarevet ja resident Diana Seljuškin. „Tegemist on keerulisuse skaala tippu kuuluva väga kompleksse operatsiooniga,“ kommenteeris dr Ümarik peaaegu 11 tundi väldanud protseduuri. Dr Ümariku sõnul on põhjust rahuloluks, sest keskealine meespatsient kosub kenasti ning loodetavasti jätkab peatselt ravi juba kodus. „Oleme viimased kaks aastat seadnud sihti selles suunas, et teostada täielikult laparoskoopiliselt pankreatoduodenaalne resektsioon. Maailma statistika näitab, et patsientidel on taastumine võrreldes avatud lõikusega kergem, kuigi nii keerulise operatsiooni puhul on tüsistuste oht alati suur,“ lisas dr Ümarik.

Maailma statistika näitab, et patsientidel on taastumine võrreldes avatud lõikusega kergem, kuigi nii keerulise operatsiooni puhul on tüsistuste oht alati suur.

Regionaalhaigla üld- ja onkokirurgia keskuses on kättesaadavad kaasaegsed maailma vähikeskustes kasutatavad kõhunäärmevähi ravimeetodid. „Meie keskuses teostatavate operatsioonide arv on samuti jõudsalt kasvanud, aastas teostatakse Regionaalhaiglas ligi 80i kõhunäärme operatsiooni. Oleme lihvinud meeskonna oskusi sellisele tasemele, et saame patsientidele pakkuda operatiivse ravi kõige tänapäevasemaid võimalusi. Arvestades piirkondliku spetsialiseerumise ja ravimahuga on Regionaalhaiglasse võimalik luua kõhunäärmehaiguste kirurgilise ravi Eesti kompetentsikeskus,“ ütles dr Tammik.

Kasvaja kõhunäärmes on enamasti väga halva prognoosiga ja patsientide ravitulemus sõltub suuresti operatiivse ravi läbiviimisel saavutatud radikaalsusest. Statistilise tõenäosuse alusel (Cancer research, Ühendkuningriik) on mitteopereeritud patsientide keskmine 3 aasta elulemus kaugmetastaaside korral 1% ja regionaalsete metastaaside korral 15%. Lokaalse kõhunäärme kasvaja korral on antud näitaja juba üle 25%. Parima ravitulemuse saavutamiseks on oluline haiguse õigeaegne avastamine, täpne levikuulatuse määramine uuringutel ning erialaselt kõrge kompetentsiga ravimeeskonna rakendamine.

Põhja-Eesti Regionaalhaigla uudised