Eelmisel aastal suri suitsiidi tõttu 190 inimest. Iga suitsiid mõjutab uuringute järgi keskmiselt 135 suitsiidi teinud inimese lähikondlast. See tähendab, et suitsiidi tõttu kannatab igal aastal umbes 27 000 inimest.

Enamus suitsiide on ennetatavad ja suur suitsiidide arv näitab seda, et inimene on jäänud õigel ajal abita. Seetõttu pöörabki Peaasi.ee tänavusel rahvusvahelisel suitsiidiennetuspäeval, inimeste tähelepanu just sellele, kuidas saab vaimse tervise esmaabi osutamise läbi inimestele toeks olla.

Vaimse tervise esmaabi koolituse läbinud vabatahtlikud pakuvad ennast toetavaks kuulajaks täna neljas Eesti linnas, vaimse tervise kohvikutes:

  • Tallinnas Rävala Reval Cafes (kell 9-17)
  • Tartus Riia mnt Reval Cafes (kell 10-21)
  • Pärnus Cafe XS’s (kell 11-17)
  • Viljandis Rohelise Maja Kohvikus (kell 10-16)

Vaimse tervise kohvikusse on oodatud kõik inimesed, kes tunnevad, et nad soovivad jagada oma vaimse tervise muresid ja nõu küsida.

Vabatahtliku tunned ära valge T-särgi järgi, millel on kiri “Olen olemas”, et pakkuda end toetavaks kuulajaks. Või anda oma vaikiva kohaloluga märku, et meie ümber on alati inimesi, kes on valmis olemas olema.

Kui jutu alustamine tundub raske, siis pole hullu. Vaimse tervise kohviku vestlusmenüü on rikkalik – leiad sealt lihtsamaid maitseid, aga ka hõrke gurmeeroogasid, et vestlust hõlpsamalt alustada.

Vestluse ajaks saad tellida tasuta teed või kohvi.

Sa ei ole oma murega üksi!

Vaimse tervise kohvikute kohta saad lisateavet SIIN või Peaasi.ee Facebooki lehel SIIN.

Jaanika Palm, Peaasi.ee kommunikatsiooni- ja turundusjuht

Eelmisel aastal suri suitsiidi tõttu 190 inimest. Foto: Peaasi.ee/Canva

Eelmisel aastal suri suitsiidi tõttu 190 inimest. Foto: Peaasi.ee/Canva