Sotsiaalministeerium

Pressiteade

26.03.2022

Immunoprofülaktika ekspertkomisjon soovitab teha Eestis 12-17-aastastele Pfizer/BioNTechi COVID-19 tõhustusdoose vajaduspõhiselt, eeskätt tervisest tulenevatel põhjustel.

„Eesti andmete kohaselt satub COVID-19 tõttu selles vanuserühmas noori haiglaravile väga vähe. Seega on meie hinnangul praegu tõhustusdoos 12-17-aastastele vajalik eelkõige teatud terviseseisundite või haiguste korral ehk kui on risk raskeks haigestumiseks,“ selgitas komisjoni liige dr Marje Oona.

Tõhustusdoosi manustamise vajadust saab hinnata vajadusel arst ning seda võib kaaluda ka juhul, kui on vajalik reisida kõrge nakkusriskiga riiki.

Euroopa Ravimiameti (EMA) inimravimite komitee andis 24.02.2022 hinnangu, et Pfizer/BioNTechi toodetud Comirnaty koroonavaktsiini võib tõhustusdoosina manustada vajadusel alates 12. eluaastast. Tõhustusannuse eesmärk on taastada vaktsiini kaitsevõime, mis on esmase vaktsineerimiskuuri läbinud inimestel aja jooksul langenud. Olemasolevate tõendite põhjal on võimalik järeldada, et tõhustusannuse mõju noorukitele on samaväärne kui mõju täiskasvanutele. Uusi ohutusprobleeme ei tuvastatud.

Riiklik immunoprofülaktika ekspertkomisjon on sotsiaalministeeriumile riikliku immuniseerimiskava ja teiste vaktsineerimistega seotud küsimustes nõu andev komisjon, kuhu kuuluvad allergoloog-immunoloogide, infektsionistide, perearstide, lastearstide, õdede, terviseameti, ravimiameti, haigekassa ja sotsiaalministeeriumi esindajad.

Digiregistratuuri kaudu saab 12-17-aastastele COVID-19 tõhustusdoosiks aja broneerida alates homsest, 24. märtsist.

Refereeritud artikkel täismahus siit: Sotsiaalministeerium