Terviseameti Mürgistusteabekeskus

Pressiteade

15.03.2021

Täna algab mürgistusennetusnädal, millega pööratakse tähelepanu enamlevinud mürgistusohtudele ja antakse soovitusi nende vältimiseks. Kõik mürgitused on ennetatavad ja ennetusnädala jooksul jagavad soovitusi Mürgistusteabekeskuse spetsialistid.

„Mürgistusennetusnädalal keskendume mürgistustele, mida on aasta jooksul kõige enam juhtunud ning jagame nõu, kuidas mürgistusohte vältida. Fookuses on seentest ja ravimitest tingitud mürgistused ning alla 1-aastaste lastega toimuvad mürgistusjuhtumid,“ selgitas Terviseameti Mürgistusteabekeskuse juht Mare Oder.

Jätkuvalt on kõige enam mürgistusõnnetusi seotud kuni kolmeaastaste lastega. Kasvanud on alla aasta vanuste lastega toimunud mürgituste arv. Üle 90% mürgistusõnnetustest juhtub kodudes.

2020. aastal tehti mürgistusinfoliinile umbes 4000 kõnet, mida oli umbes 1000 võrra rohkem kui aasta varem. Pöördumiste kasvu on tinginud teadlikkuse tõus mürgistusinfoliinist, aga ka mürgistusjuhtumite sagenemine. Eestis juhtub aastas umbes 6100 mürgistusõnnetust, kus kannatanu pöördub haiglasse. Osad neist juhtumitest ei vaja tegelikult haiglaravi, vaid piisab kodusest ravist mürgistusinfo 16662 spetsialisti nõuande järgi.

„Mürgistusinfoliinile 16662 võib helistada mistahes mürgistusjuhtumi või selle kahtluse korral. Olgu see seotud kodukeemia, taimekaitsevahendite, väetiste, putuka- ja näriliste tõrjevahendite, kosmeetika, loodustoodete, ravimite, narkootiliste ainete, seente, taimede, marjade, mürgiste loomade hammustuste, mürkgaaside, alkoholi või reisidel tekkinud mürgistustega,“ julgustas Mare Oder.

Ööpäevaringselt mürgistusinfoliinilt 16662 saab alati abi küsida, kui mürgistus on juhtunud või kahtlustatakse selle toimumist. Telefoniliinile helistamine on anonüümne ja kohaliku kõne hinnaga (välisriigist helistades +372 794 3794).

Mürgistusennetusnädal toimub igal aastal samal ajal, märtsi kolmandal nädalal, ja sellega tähistatakse maailma esimese mürgistusteabekeskuse käivitamist Ameerikas 1961. aastal.

Nädala teemad jagunevad järgmiselt:

teisipäev, 16. märts – alla 1-aastaste lastega juhtuvad mürgistused ja kuidas neid ennetada
kolmapäev, 17. märts – seentest tingitud mürgistused ja kuidas neist hoiduda
neljapäev, 18. märts – ravimitest tingitud mürgistused ja kuidas neid vältida

Mürgistusteabekeskuse missioon on mürgistusjuhtumitest tingitud haigestumiste, tervisekahjustuste ja suremuse vähendamine ning mürgistusalase info kättesaadavuse edendamine. Terviseameti Mürgistusteabekeskus on liitunud „Aga mina“ eeskujuliikumisega, mille tegevused toetavad tervislikuma ja turvalisema tuleviku kujundamist.

Mürgistusennetusnädalal jagavad intervjuusid ja soovitusi Mürgistusteabekeskuse spetsialistid. Intervjuusoovist palun teada anda meiliaadressil karoli@prpartner.ee või telefonil 590 57 425 (Karoli Noor).

Terviseameti Mürgistusteabekeskus