Sotsiaalministeerium

Pressiteade

22.09.2021

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik tutvustas täna valitsuskabineti liikmetele COVID-19 vastase vaktsineerimise plaane lähikuudeks, sh lisadooside ja tõhustusdooside tegemise korraldust. Vaktsineerimise prioriteetne sihtrühm on endiselt veel vaktsineerimata inimesed, kuid riik ootab ka Euroopa Ravimiameti hinnangut tõhustusdooside müügiloa taotlustele.

„Eestis on kaitsesüstimisel prioriteet veel vaktsineerimata inimesed ja nende hulgas eriti vanemaealised, kes kõige suurema tõenäosusega võivad nakatumisel haigestuda raskelt ja vajada haiglaravi,“ ütles tervise- ja tööminister Tanel Kiik. „Praeguseks oleme alustanud ka kolmandate dooside pakkumist – arsti otsusel saavad COVID-19 vaktsiini lisadoose nõrgenenud immuunsusega inimesed. Samuti oleme vastava müügiloa saamisel valmis kohe pakkuma mRNA vaktsiinidega tõhustusdoose, pidades silmas ennekõike kõrgemas nakkusriskis tervishoiutöötajaid ning hooldekodude elanikke ja töötajaid, kellel on vaktsineerimiskuuri lõpetamisest kõige enam aega möödas.“

Eksperdid soovitavad eristada kolmandate dooside puhul lisadoose ja tõhustusdoose. Lisadoosi vajavad vaktsineerimiskuuri lõpetamiseks tõsise immuunpuudulikkusega inimesed, kellel ei teki kahe doosiga (Jansseni vaktsiini puhul ühe doosiga) vaktsineerimise järel piisavat kaitset, nt elundsiirdamisega haiged või pahaloomuliste kasvajatega inimesed, kes on immuunsupresseerival ravil. Tõhustusdoosi võivad teatud ajaperioodi möödudes vajada kõik vaktsineerimiskuuri läbinud inimesed.

Refereeritud artikkel täismahus siit: Sotsiaalministeerium